»Interes Pošte je, da zagotovi čim boljše delovne pogoje za zaposlene. Sklenili smo dogovor, za katerega smo prepričani, da bomo, če se ga bomo držali, izboljšali tako pogoje dela kot materialni položaj zaposlenih,« je dejal generalni direktor Pošte Slovenije Boris Novak in dodal, da načrtujejo, da bodo to dosegli postopoma, v roku dveh let. »Upamo, da bomo na ta način naredili ta poklic v prihodnje bolj privlačen,« je dodal.

Načrtovanih okoli 190 dodatnih zaposlitev

Kot je povedala vodja pogajalske skupine Pošte Slovenije in svetovalka poslovodstva Karmen Lebe Grajf, so poleg plačnega dela dogovorili ukrepe, ki izboljšujejo pogoje dela. Med temi je naštela ukrepe s področja varstva delavcev, glede opreme ipd. Strani sta se po njenih besedah dogovorili tudi, da bosta vse morebitne spremembe, ki bi jih narekovala različna tolmačenja ali spremenjene razmere, reševali v dialogu.

»Ključna pridobitev sporazuma pa je, da se natančno opredeljuje, kako se postavlja kadrovski načrt za nemoteno opravljanje poštnega prometa,« je izpostavila. Prve aktivnosti gredo po njenih besedah tako v smeri dodatnih zaposlitev, ki jih bodo razpisali in tekom letošnjega leta zapolnjevali. »Trenutno ocenjujemo, da bo šlo za do 190 dodatnih zaposlitev,« je povedala.

Pred podpisom sporazuma sta strani danes usklajevali tehnične podrobnosti, medtem ko so bila pogajanja Sindikata poštnih delavcev ter Sindikata delavcev prometa in zvez s poslovodstvom Pošte Slovenije končana minuli četrtek. »Varovalke so na obeh straneh,« je pojasnila Lebe Grajfova, saj gre za »zelo obsežen dokument, ki opredeljuje sprejete ukrepe za obdobje dveh let, ne samo po vsebini izboljšanja materialnega stanja zaposlenih, temveč je v njem tudi cela vrsta ukrepov za izboljšanje pogojev dela«.

To so na ločeni novinarski konferenci potrdili tudi v sindikatih. »Ključne stavkovne zahteve so šle v smeri razbremenitve zaposlenih, prilagoditve delovnih pogojev in izboljšanje varnosti in zdravja pri delu. Delodajalec nam je šel v veliki meri nasproti, med pogajanji smo odpirali pomembne teme, ki bodo izboljšale položaj zaposlenih,« je povedala generalna sekretarka Sindikata delavcev prometa in zvez Saška Kiara Kumer.

Med drugim dosegli sprotno izplačevanje nadur

Po dogovoru bodo nadure plačane 40 odstotkov več od običajne ure (prej 30 odstotkov), viški ur bodo plačani 50 odstotkov več kot običajne ure (prej 30 odstotkov). Dogovorili so se za zvišanje nekaterih plačil, ki so jih v času krize znižali (eskalacija plač, regres, povračila stroškov za prevoz na delo). Dodatek za deljen delovni čas bodo zvišali s 15 na 18 odstotkov. Dogovorili so se za dodatna plačila zaposlenih v manipulaciji (na okencih in v logističnih centrih), ki so prekomerno obremenjeni.

Ob povečanju zaposlenih je predvideno povečanje deleža rezerv, torej zaposlenih, ki nadomeščajo odsotne delavce. Vpeljali bodo dodatne odmore, delovna mesta prilagodili posebnim skupinam zaposlenih, kot so starejši in invalidi. Dosegli so sprotno izplačevanje nadur ter jasno razmejitev, kaj je nadurno delo in kaj neenakomerna razporeditev delovnega časa.

Delo na Pošti Slovenije sodi v delovno intenzivno panogo, za delavce pa velja neenakomerno razporejen delovni čas. Vodstvo se je s sindikatoma dogovorilo, da bodo najvišje dopustno število ur, 56 ur na teden, 13 ur na dan, v prihodnjem letu znižali na 52 ur na teden, 11 na dan. »Mislim, da smo prvi delodajalec v delovno intenzivni panogi, kjer bomo ta zakonski limit znižali,« je sklenila Lebe Grajfova.