Lastnik hiše je takoj poklical gasilce, ki so do njegovega doma prihiteli v nekaj minutah in ocenili, da je puma obtičala na veji približno petnajst metrov visoko. Po tem, ko so zavarovali območje, so se povzpeli na drevo, žival umirili s pomirjevali in jo spravili na trdna tla. Mačko so pregledali biologi, za tem pa jo spustili nazaj v naravo.

»Pogosto je, da mladi gorski levi zaidejo izven svojega običajnega življenjskega okolja in poskušajo vzpostaviti svoje ozemlje nekje drugje,« je za BBC pokomentiral biolog agencije za ribe in divjad v Kaliforniji Kevin Brennan. Da pume, znane tudi kot gorski levi, bivajo na teh območjih je sicer običajno. Njihovi napadi na ljudi so redki – v zadnjih sto letih so po podatkih organizacije, ki upravlja tamkajšnje naravne parke, v državah Severne Amerike zabeležili manj kot ducat nevarnih napadov velikih mačk.

Kljub temu bi bilo pustiti žival na drevesu lahko nevarno za prebivalce skupnosti mesta San Bernardino, kjer so tokrat reševali divjo mačko. Ta mesec so Koloradu že beležili ulično srečanje gorskega leva in človeka, v katerem je kratko potegnila žival.