Nihče ne zanika njihovega prispevka pri osvobajanju Evrope. Toda zakaj je hkrati treba zmanjševati prispevek Rusov in zakaj pogrevati v tem kontekstu njihovo predvojno politiko in dogovor z Nemci? Dejstvo je, da je takrat Stalin naredil napako, ko ni poslušal obveščevalcev, kaj pripravlja Hitler. Ta je imel v načrtu napad na Rusijo, ko bi si podredil Evropo. Rusija je predstavljala Lebensraum za povojno Nemčijo, kjer bodo Nemci gospodarji, nearijci pa delovna sila. To bi čakalo tudi nas. Če ne bi bilo partizanskega odpora, bi lahko Hitler vojaške sile, ki jih je vezala jugoslovanska vojska, preusmeril na zahodno fronto. Angleži so to k sreči pravi čas dojeli in začeli partizane oskrbovati z orožjem. Pošiljali so misije, ki so potem poročale zaveznikom, kdo se bori v Jugoslaviji.

Sami pišete, da bi po jaltski konferenci Jugoslavija pripadla SZ. Kako je bilo državam, kjer ni bilo osvobodilnega boja, prijetno pod Sovjetsko zvezo, pa tudi vemo. Vemo tudi, zakaj SZ ni zasedla Jugoslavije. Pomagali so osvoboditi njene dele, potem so se umaknili. Holokavst bi se zgodil v vsakem primeru, tudi brez ukrajinske lakote. Bilo bi zanimivo vedeti, kako bi se Ukrajinci vedli brez tega ruskega madeža. Slovenci imamo izkušnjo z nemško divizijo Galizien, v kateri so bili vojaki ukrajinske narodnosti in se je na Koroškem morala vdati partizanom, menda v kraju Galicija. Ta divizija je sodelovala v stiskanju obroča na Menini planini.

Skušate minimizirati partizanski boj. Zavezniki pa ga priznavajo in hvaležni so za reševanje njihovih letalcev. Pravite, da Nemčija ni podpisala kapitulacije partizanom. Ribnica je resda oddaljena od Topolšice, zato najbrž do vas ni segel glas, da je v Topolšici podpisal vdajo Alexander Lohr. Podpisal jo je partizanom. O tem priča muzejska soba v zdraviliškem kompleksu Topolšica.

Nisem tako prepričan o zmagi zaveznikov brez Rusov. Ali veste, kakšne sile je Hitler potegnil z zahodne fronte in kako so se vojaki bali iti na rusko fronto? Ste kaj brali o največji tankovski bitki v zgodovini? V marsičem se motite v svojih trditvah. Upam, da bo Venezuelcem uspelo samim urediti svoje zadeve, brez koalicije voljnih. Ne pozabite, da imajo tam svoj interes tudi Rusi.

Franc Škerget, Sv. Primož na Pohorju