Mikaela Shiffrin in Marcel Hirscher sta z naslovom svetovnega prvaka v slalomu na zadnjih dveh preizkušnjah v Areju dokazala, da sta ta čas najboljša alpska smučarja na svetu. Američanka je postala svetovna slalomska prvakinja četrtič zapored, kar pred njo ni uspelo še nobeni alpski smučarki na svetu. Mikaela Shiffrin je pri 23 letih osvojila že sedem kolajn na svetovnih prvenstvih, skupaj z letošnjo superveleslalomsko zmago pet zlatih. Svojo zbirko je z dvema odličjema obogatil tudi Avstrijec, ki je na svetovnih prvenstvih osvojil že devet kolajn, pet zlatih in štiri srebrne.

Avstrijci so podobno kot pred šestimi leti na domačem prvenstvu v Schladmingu čakali na zlato posamično kolajno do zadnjega dne. Marcel Hirscher je bil tudi letos kos pritisku in si je tretji naslov slalomskega prvaka v veliki meri zagotovil že na prvi progi. Na drugi je ubranil visoko prednost s 25. časom, kar kaže, kako težke razmere so bile zadnje dni v Areju. Avstrijci so dočakali popolno zmagoslavje, saj so po zaslugi Michaela Matta in Marca Schwarza osvojili prva tri mesta, kar v zgodovini svetovnih prvenstev ni uspelo še nobeni reprezentanci. Podoben uspeh je Avstrijcem leta 2001 v St. Antonu preprečil Mitja Kunc, ko sta Mario Matt in Benjamin Raich dosegla dvojno zmago, Heinz Schilchegger pa je bil četrti. Zanimivo je, da je Michael Matt osvojil kolajno v Areju dvanajst let po tem, ko je na istem prizorišču njegov brat Mario postal svetovni slalomski prvak.

Jutri sprejem za Hadalina

Slovenija je na zadnji preizkušnji prvenstva dosegla manj od pričakovanj. Štefan Hadalin je storil napako že po osmih sekundah ter zapravil priložnost po drugem vrhunskem rezultatu. »Pri usodnih vratcih sem bil premalo zbran,« je priznal Štefan Hadalin, ki mu bodo jutri ob 18. uri someščani na Vrhniki priredili sprejem ob osvojitvi naslova svetovnega podprvaka v alpski kombinaciji. Dobro slalomsko pripravljenost je potrdil Žan Kranjec, ki je s startno številko 46 zasedel 17. mesto. Vodičan je na drugi progi pridobil devet mest. »Z nastopom sem zadovoljen. Na prvi progi je bila ob mojem nastopu proga že zelo razrita, a sem se uspešno boril. Na drugi progi sem izkoristil dobre razmere,« je svoj nastop ocenil Žan Kranjec, ki je bil drugi najhitrejši na drugi progi. Do 15. mesta, s katerim bi se na svetovni slalomski lestvici prebil med najboljšo trideseterico, ga je ločilo 29 stotink.

Ženska reprezentanca je na sklepni preizkušnji včeraj rezultatsko razočarala. Meta Hrovat in Neja Dvornik sta naredili napako na prvi progi, Ana Bucik je po 18. času na prvi odstopila na drugi progi, Maruša Ferk pa je na drugi progi dobila priložnost zgolj zato, ker lahko na svetovnem prvenstvu starta najhitrejših 60 tekmovalk. Ferkova je bila po prvi progi 31., na koncu pa 27. Svetovna prvakinja Mikaela Shiffrin je bila po prvi progi tretja, na drugi pa je bila edina, ki je smučala pod minuto in prepričljivo zmagala.

Kolajno osvojilo deset držav

Slovenija je bila na 45. svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju z eno zlato in eno srebrno kolajno osma najuspešnejša država. S po dvema zlatima ter po eno srebrno in bronasto kolajno sta bili najuspešnejši državi Norveška in Švica. Dve zlati kolajni so po zaslugi Mikaele Shiffrin osvojile še ZDA. Največ kolajn, osem, so osvojili Avstrijci. Skupno je kolajne v Areju osvojilo deset držav. Po zaslugi Anne Swenn Larsson, podprvakinje v slalomu, je bila med njimi tudi gostiteljica Švedska.

Najuspešnejša posameznica prvenstva je bila z dvema zlatima in bronasto kolajno Mikaela Shiffrin. Komplet kolajn je osvojila Petra Vlhova. Po dve kolajni so osvojili Avstrijci Marcel Hirscher, Marco Schwarz in Vincent Kriechmayr, Francoz Alexis Pinturault ter Švicarka Corinne Suter. Štefan Hadalin in Corinne Suter sta bila edina alpska smučarja, ki sta osvojila kolajno na svetovnem prvenstvu ob tem, da nista bila pred tem nikoli uvrščena med najboljšo trojico na tekmah svetovnega pokala.