Kongres prve in doslej edine predsednice slovenske vlade (od 2013 do 2014) je potekal v sproščenem vzdušju ob zavedanju, da so kot politična stranka preživeli in ohranili parlamentarni status. V štirih letih od volitev 2014 do 2018 so celo, kot je poudarila Alenka Bratušek, okrepili svoj položaj v državnem zboru s štirih na pet poslancev. To je bilo ključno sporočilo, ki je zapolnjevalo prostor majhne dvorane Stare mestne elektrarne v središču Ljubljane, kjer je pred petimi leti potekal ustanovni kongres takrat še stranke z imenom Zavezništvo Alenke Bratušek.

Soglasna podpora

»Stranka SAB ni muha enodnevnica, ni stranka za en mandat. Z vašo številčno udeležbo ste ponovno pokazali, da bomo v prihodnje še močnejši. Polna dvorana je odgovor vsem tistim, ki pravijo, da smo stranka ene osebe,« je Alenka Bratušek z optimizmom pospremila razplet volilnega kongresa. Vodilo stranke ostaja takšno kot doslej – sodelovali bodo s podobno mislečimi političnimi strankami na nacionalni in evropski ravni. Na domačem terenu bodo vztrajali pri koalicijskem dogovoru na področju pokojnin in zdravstva. »Pokojnine je treba dvigniti, starejšim omogočiti delo brez kazni in urediti je treba vire financiranja dolgotrajne oskrbe,« je dejala Bratuškova. Na področju zdravstva so v fazi oblikovanja koalicije ponudili rešitve, a niso bili slišani, zato zdaj čakajo, da jih predstavijo, je dejala Alenka Bratušek. Boriti se nameravajo tudi za ohranitev javnega šolstva.

V govoru brez izletov v politično filozofiranje je predsednica SAB preostalim partnerjem, zlasti Marjanu Šarcu, poslala sporočilo: »Sodelovanja v slovenski politiki je premalo. Če smo se v koaliciji dogovorili za sodelovanje, tega ne sme biti konec, ko dobimo mandatarja. Tudi naša stranka je zaslužna za dobre rezultate.«

SMC ponuja strateško zavezništvo

Od nagovorov povabljenih gostov velja izpostaviti nastop podpredsednice SMC Lilijane Kozlovič, ki je opozorila na nujnost oblikovanja strateškega zavezništva pred evropskimi volitvami. »Prisotnost SMC na kongresu ne gre razumeti zgolj kot vljudnostno gesto, ampak tudi kot dokaz strateškega partnerstva,« je dejala Kozlovičeva. V SMC so prepričani, da lahko stranki, v kolikor bi sodelovali s skupno listo kandidatov, prepričata dovolj veliko število volilcev. »To bi bila edina logična in prava poteza v luči izzivov, pred katerimi je Evropska unija, da ohranimo njene liberalne, socialne in svobodoljubne vrednote,« je dejala podpredsednica SMC. V SAB bodo v prihodnjih dneh v organih stranke sprejeli odločitev, ali bodo sledili načelnemu dogovoru Alenke Bratušek in Mira Cerarja (SMC) o oblikovanju skupne liste. Kot kaže, bo njihov ključni evropski kandidat generalni sekretar SAB Jernej Pavlič.

Predsednik sveta stranke Roman Jakič v oceni položaja stranke meni, da je SAB postala zelo trden člen vladne koalicije zaradi izkušenj, ki si jih je pridobila v minulih letih. »V stranki SAB si želimo dokončati mandat te vlade, nato pa izboljšati rezultat. Pred evropskimi volitvami me žalosti odločitev LMŠ, ker ne bo sodelovala pri skupni listi. Po moji oceni gre za preozko gledanje na politiko, ker bi ob upoštevanju širšega konteksta sredinske stranke morale nastopiti skupaj, ciljati na dober rezultat in se na ta način zoperstaviti banonizaciji Evrope in novodobnih fašistom, ki želijo na vsak način prevzeti Evropo,« je dejal Jakič. V SAB so še posebej razočarani nad odločitvijo Marjana Šarca, ker so bili pripravljeni sprejeti njegov pogoj, da LMŠ zasede prva tri mesta na listi osmih kandidatov za evropske volitve.