»Po številnih lažnih alarmih in težkih snežnih razmerah se je v sredo sprožila past in ujeli smo prvega risa za preselitev,« so sporočili iz projektne ekipe, jo sestavljajo predstavniki ACDB, upravljalci lovišč, predstavniki Naravnega parka Putna Vrancea in Romsilva.

Akcija je stekla v okviru projekta Life Lynx, katerega glavni cilj je reševanje dinarsko-jugovzhodne alpske populacije risa pred izumrtjem in njena dolgoročna ohranitev. Tej namreč v Sloveniji in sosednjih državah zaradi majhne populacije, predvsem zaradi posledic parjenja v sorodstvu, grozi ponovno izumrtje.

Pri nas med 15 in 20 risov

V okviru projekta, v katerem sodeluje 11 organizacij iz petih držav, bodo v Slovenijo in na Hrvaško doselili rise iz slovaškega in romunskega dela Karpatov. V obstoječo populacijo risov v Sloveniji nameravajo vključiti 10 risov, po pet na notranjsko oz. kočevsko območje in na gorenjsko območje.

Po ocenah projektne skupine je trenutno v Sloveniji med 15 in 20 risov. Populacijo so ohranili s pomočjo doselitve leta 1973, ko je v Slovenijo prišlo šest risov s Slovaške. A za rešitev populacije so sedaj potrebni ukrepi za gensko osvežitev in izboljšanje povezanosti z drugimi populacijami risa, zlasti z alpsko.