V posavskih krajevnih skupnostih Jesenice na Dolenjskem in Velika Dolina so ogorčeni nad odnosom Ljubljane do obmejnih območij. Konec decembra so ostali še brez zadnjega bankomata, ki je bil nameščen na bližnji Petrolovi bencinski črpalki ob avtocesti.

»To pomeni, da v času, ko je pošta zaprta, ni mogoč dvig gotovine, kar je težava tako za prebivalce kot tudi za potnike, ki vstopajo preko mejnega prehoda Obrežje, ker gotovine enostavno nimajo kje dvigniti,« pripoveduje Jože Tomše iz Jesenic na Dolenjskem.

Da je težava še večja, ima pošta zadnjih nekaj let deljen delovnik in je med pol enajsto in pol tretjo uro zaprta. Tudi v soboto pošta ne dela. Prebivalci območja obeh krajevnih skupnosti, ki skupaj štejeta okoli 2400 prebivalcev, ter številni podjetniki, ki delujejo v poslovni coni v Slovenski vasi in zaposlujejo okoli 250 ljudi, imajo tako najbližjo možnost dviga gotovine na avtocestnem počivališču v 10 kilometrov oddaljenem Čatežu ob Savi oziroma v Brežicah.

Majhna pošta, dolga vrsta

»Naša pošta je že nasploh zelo obremenjena. Mnogi Hrvati pridejo k nam oddat pakete na pošto, saj je poštnina na naši strani cenejša, prihajajo podjetniki iz Slovenske vasi, s paketi in dokumentacijo, stalne stranke so tudi špedicija, carina in policija. Če moraš dvigniti gotovino na pošti, seveda izgubiš ogromno časa, ker je vrsta dolga, uslužbenka pa le ena,« pravi Tomše in dodaja, da je območje v primerjavi s stanjem v 90. letih prejšnjega stoletja precej nazadovalo. »Takrat smo imeli celo vrsto trgovin. Zdaj je le ena privatna v Novi vasi, vse drugo so preselili v Brežice.«

Kot pravi predsednik krajevne skupnosti Jesenice na Dolenjskem, podjetnik Aleš Burja, se pogosto zgodi, da mora na hitro poslati kak paket z materialom tudi popoldne, ko je pošta že zaprta. »Seveda ne morem čakati do naslednjega dne. Zato mi ne preostane drugega, kot da se zapeljem na pošto v Brežice.« Po besedah predsednika krajevne skupnosti Velika Dolina Marijana Žiberta so še pred nekaj leti imeli šest ali sedem bankomatov, na vsaki bencinski črpalki, pri vsaki trgovini in na mejnem prehodu. »V zadnjih letih so bili trije, zdaj smo ostali še brez zadnjega,« pravi.

Težave na mejnem prehodu

Velike težave zaradi odstranitve bankomata imajo tudi na mejnem prehodu Obrežje, ki ga prečka okoli deset milijonov ljudi na leto. Po besedah Zlatka Fišerja s postaje mejne policije Obrežje se tako pogosto zgodi, da človek, ki so ga oglobili, nima možnosti dviga gotovine, da bi globo plačal. Tako se je decembra lani zgodilo, da so policisti oglobili enega od voznikov in ga poslali na bencinsko črpalko na bankomat, saj pri sebi ni imel dovolj gotovine.

»Vrnil se je brez denarja, saj nismo vedeli, da tam ni več bankomata. Nihče nas ni o tem obvestil,« pravi Fišer. Tako je moral voznik del globe vendarle plačati s kartico, čeprav so imeli policisti po Fišerjevih besedah zaradi tega precej težav, saj njihov sistem takšnega »kombiniranega« načina pobiranja glob ne dopušča. »Čez vikend se na našem mejnem prehodu nabere tudi po 5000 ali 6000 evrov izrečenih glob, tujec pa mora globo plačati takoj, sicer mu zasežemo dokumente.«

Na NLB pojasnjujejo, da omenjenega bankomata na Petrolu niso umaknili zaradi stroškovnega vidika, pač pa »zaradi težav, povezanih z lokacijo«. »Zato potekajo analize glede možne postavitve bankomata na drugi lokaciji,« pojasnjuje Mojca Strojan iz NLB Komuniciranja in dodaja, da trenutno ne načrtujejo dodatnih umikov bankomatov na območju brežiške občine.