Hokejistom Olimpije se pet tekem pred koncem rednega dela v alpski ligi nasmiha končno drugo mesto in neposredna vstopnica za četrtfinale. Ljubljančani so v letošnji sezoni postali pravi hit tekmovanja, v katerem so se znašli med osrednjimi kandidati za naslov prvaka. Povsem drugačno razpoloženje vlada na Jesenicah, kjer se je krivulja rezultatov po menjavi trenerja obrnila v negativno smer. V Podmežakli se bodo morali še močno potruditi za nastop v končnici.

Olimpija je na zadnjih devetnajstih tekmah vpisala kar osemnajst zmag. Poraz po šestdesetih minutah je nazadnje doživela novembra lani, pozneje pa je po kazenskih strelih klonila le proti vodilnemu Brunicu. Tivolski kolektiv je s prihodom štirih okrepitev (Pešut, Vidmar, M. Čepon, Simšič) glede na njihov učinek na ledu zadel v polno. Olimpija si je z novimi igralci obenem zagotovila, da bo imela v končnici dolgo klop v boju za prvaka. Ljubljančani so psihološko tako močni, da so ta teden na derbiju na Jesenicah po neprepričljivih štiridesetih minutah zlahka nadoknadili zaostanek dveh zadetkov, dva dni pozneje pa so na gostovanju s 5:1 odpravili še podprvaka lige Ritten. Nocoj si pri Bregenzerwaldu obetajo novo slavje.

V psihološki blokadi pa ostaja jeseniško moštvo. Gorenjski hokejisti so izgubili zmagovalno miselnost iz minule zime, zato se prepogosto dogaja, da premagajo sami sebe. Proti Olimpiji je razočaral novinec v vratih Matt Climie in se že na naslednji tekmi preselil na klop. Jeseničani so imeli ob porazu z Brunicom tudi obilo smole, saj so štirikrat zadeli vratnico, dva zadetka pa so prejeli v prazno mrežo. Kot kaže, je vodstvo kluba naredilo napako, ko je odrezalo trenerja Gabra Glaviča, ki je moral oditi ob pozitivni bilanci desetih zmag in sedmih porazov. Njegov naslednik Marcel Rodman je ob prvi izkušnji na samostojni trenerski poti doživel kopico razočaranj. Doslej je v alpski ligi zabeležil šest zmag in sedem porazov, njegovo moštvo pa kljub okrepitvam na branilskih položajih prejme občutno preveč zadetkov (v povprečju več kot tri na tekmo), da bi se potegovalo za višja mesta. Slovenski prvaki se bodo na zadnjih sedmih tekmah v rednem delu poskušali prebiti vsaj na osmo mesto, ki v kvalifikacijah za končnico prinaša prednost domačega ledu. Jutri ob 18. uri jih v Podmežakli čaka neposredni tekmec Vipiteno, ki ga vodi slovenski selektor Ivo Jan.