Še dve tekmi in za slovensko reprezentanco se bodo končale kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Evropski prvak je že pred časom izgubil možnosti za uvrstitev na košarkarski mundial, zato bosta petkova tekma s Turčijo v gosteh (ob 17. uri) in z Ukrajino v Stožicah prihodnji ponedeljek (ob 19. uri) bolj kot ne nujno zlo. Selektor Radovan Trifunović je prav zaradi tega vpoklical zelo podobno zasedbo, kot je nastopila na zadnjih tekmah proti Ukrajini in Latviji. Največja novost je prisotnost Zorana Dragića, ki je nazadnje za reprezentanco igral 7. septembra 2016 na kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo 2017 v Celju proti Ukrajini, nato pa se je zanj začela kalvarija s poškodbami. »Seznam je podoben, kot je bil za zadnji dve tekmi, le da je tokrat prisoten tudi Zoran Dragić, kar je razveseljiva novica. Smo brez možnosti za uvrstitev na svetovno prvenstvo, a to ne pomeni, da si ne želimo obeh tekem dobiti. Od igralcev zahtevam borbo in pravi pristop,« je poudaril Rado Trifunović.

Trifunović, ki je na selektorskem mestu nasledil Igorja Kokoškova in zaradi vseh dejavnikov ni imel najlažjega dela, je pred zaključkom kvalifikacij za svetovno prvenstvo postregel z nekaj statistike. Slovenija je na dosedanjih desetih kvalifikacijskih tekmah (zmagi in osem porazov) preizkusila kar 26 igralcev, zamenjala tri kapetane, vsakokrat pa sta bila prisotna le Matic Rebec in Vlatko Čančar. Jedro ekipe, ki ga po Trifunovićevem mnenju sestavljajo Gašper Vidmar, Klemen Prepelič, Jaka Blažič in Edo Murić, je skupaj nastopilo le na tekmi proti Črni gori v Podgorici, ko je Slovenija prikazala tudi daleč najboljšo predstavo v teh kvalifikacijah. »Nočem, da to izpade kot izgovor, a dejstvo je, da je v takih okoliščinah težko delati. Ni nobene kontinuitete, saj moraš novim košarkarjem vedno znova razlagati osnovne koncepte v igri, za kar so trije dnevi, kot je navadno časa za pripravo pred tekmo, premalo. Če ob tem manjkajo še izkušeni igralci, ki so bili v preteklosti vedno zraven, je še huje.«

Ker so kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2021 pred vrati – začnejo se konec novembra – Trifunović že pogleduje proti njim, čeprav še ne ve povsem gotovo, ali bo ostal v funkciji selektorja, kot tudi ne, ali bodo za Slovenijo sploh pomembne, saj si košarkarska zveza prizadeva, da bi gostila eno od skupin. A ne glede na to naj bi izbrana vrsta takrat nastopala v precej močnejši zasedbi. »Gašper Vidmar je dejal, da bo prišel vedno, ko ga bomo poklicali. Pogovorila sva se tudi z Aleksejem Nikolićem, s katerim ni nobenih težav. Na nedavnem delovnem obisku Španije sem se pogovoril tudi z vsemi našimi košarkarji, ki igrajo tam. Vsi so izredno motivirani, da se uvrstimo na evropsko prvenstvo. Ne izključujemo tudi možnosti, da bi denimo Blažič ali Prepelič ne glede na to, da igrata za evroligaška kluba, prišla za kakšno tekmo. Kot je denimo Bertans igral za Latvijo proti nam. Odprta je tudi možnost za novo naturalizacijo,« je sklenil Trifunović.