Slovenski skakalci so uresničili napovedi selektorja Gorazda Bertonclja, ki nam je v pogovoru pred odhodom v Willingen dejal, da je že skrajni čas za prvo letošnjo uvrstitev na stopničke, zato so napovedali odločen napad na oder za zmagovalce. Medtem ko je bila zmaga rezervirana za fantastične Poljake in drugo mesto za gostitelje Nemce, ki so zaostali kar 79,4 točke, je bil četveroboj za tretje mesto prava drama, v kateri so odločale malenkosti in kanček športne sreče. Dobila ga je Slovenija z osmimi desetinkami točke prednosti pred Norveško (odločilen je bil slab doskok Johanssona), 4,6 točke naskoka pred Japonsko, ki je bila po polovici tekme celo druga s kar 29,5 točke naskoka pred Slovenijo, in 5,3 točke pred Avstrijo, zmagovalko ekipne tekme v soboto v Lahtiju.

Vsakemu Slovencu po 4500 švicarskih frankov

Slovenija je bila v Willingenu na skakalnici, ki je že prava mala letalnica, vseskozi v boju za zmagovalni oder. Po večini skokov je bila na četrtem mestu, le po polovici tekme in na koncu je bila tretja. Moštveni dosežek je tudi lep obet za svetovno prvenstvo od 20. februarja do 3. marca v Seefeldu v Avstriji. Anže Semenič je v prvi predaji skrbel, da tekmeci niso preveč pobegnili. Peter Prevc je bil pravi kapetan z dvema stabilnima skokoma (v obeh serijah je imel četrti izid v svoji skupini), s katerima je vnesel mir v ekipo, nakazal dvig forme in si utrdil samozavest. Jerneju Damjanu, ki je zaradi bolezni izgubil toliko teže, da se je moral v nekaj dneh zrediti za en kilogram, skakalnica izjemno leži. Tokrat se je še posebno izkazal, saj je imel v drugi seriji med vsemi največji pribitek za veter v hrbet 13,6 točke. Timi Zajc, ki se je vrnil v karavano, potem ko je izpustil nastop v Lahtiju, je imel v edini seriji za trening šele 45. dosežek med 59 skakalci. Na tekmi je znova pokazal vse odlike šampiona in ekipo popeljal na tretje mesto. Vsak iz slovenske četverice je danes bančni račun obogatil za 4500 švicarskih frankov bruto.

Zajc v kvalifikacijah 144,5 metra

Po ekipni tekmi so bile še kvalifikacije za sobotno (ob 16. uri) in nedeljsko tekmo (ob 15.15), v katerih je bilo uspešnih vseh sedem Slovencev. Timi Zajc je s četrtim mestom napovedal, da se bo boril za posebno denarno nagrado 25.000 evrov, ki jo bodo prireditelji podelili skakalcu, ki bo najboljši v seštevku petih skokov (kvalifikacije, po dva skoka na tekmah v soboto in nedeljo).

»Izjemno naporen dan, saj smo bili na skakalnici več kot osem ur. Bilo je napeto in dramatično. Na ekipni tekmi sta Peter Prevc in Damjan v zahtevnih razmerah z vetrom v hrbet naredila zelo dobra skoka glede na trenutne sposobnosti. Semenič in Zajc sta imela še rezerve, saj bi se ob njunih popolnih skokih borili celo za drugo mesto. Glede vetra nismo potegnili tako dobitnih srečk kot Poljaki, ki so sicer zasluženo zmagali, so bile pa desetinke točk v našo prid. Zajc je nato v kvalifikacijah že naredil skok blizu popolnosti, kakršne je kazal na zadnjem treningu v Planici. Peter Prevc in Damjan sta imela tudi v kvalifikacijah slabe razmere, pa še skočila sta slabše, a če bosta malo bolj potrpežljiva, bosta na tekmi boljša,« je povedal selektor slovenske reprezentance Gorazd Bertoncelj.

Skakalke bodo tekmovale jutri in v nedeljo (oba dneva začetek ob 13. uri) v Oberstdorfu. V današnjih kvalifikacijah so bile uspešne vse Slovenke, Urša Bogataj (6. mesto), Nika Križnar (8.), Jerneja Brecl (18.), Špela Rogelj (29.), Maja Vtič (31.) in Katra Komar (35.). V Oberstdorfu tekmujejo tudi skakalci za celinski pokal. Danes je bil najboljši Slovenec Tilen Bartol na četrtem mestu.