Sistem so urili s pomočjo okoli 8 milijonov spletnih strani oziroma 40 gigabajtov teksta, učili pa so ga prepoznavati slog in kontekst, nato pa v istem slogu nadaljevati in ustvariti povsem novo besedilo,

Če gre za vremensko napoved, si bo GPT-2 izmislil vremensko napoved in jo zapisal na prepričljiv način. Če zazna, da gre za članek, bo napisal takšno besedilo. V primeru, da gre za roman, pa se bo preizkusil tudi v leposlovju. Zna tudi odgovarjati na vprašanja, prevajati in ustvarjati povzetke.

Prepričljivo, a tudi polno spodrsljajev

Kvaliteta ustvarjenih besedil je pogosto prepričljiva in bralca zlahka zavede, da gre za delo človeškega avtorja. Vseeno pa še ni brezhibna. Med primeri, ki jih je organizacija OpenAI objavila na svoji spletni strani, se nahajata dva, ki lepo prikažeta pomanjkljivosti sistema. Prvi je izmišljena novica, da so Miley Cyrus zasačili med krajo v trgovini. To je bilo besedilo, na podlagi katerega je GPT-2 nato opisal okoliščine njene ponesrečene tatvine. Ko je besedilo naneslo na videz mlade pop zvezdnice, pa se je sistem ujel v zanko in nizal odstavek za odstavkom o barvi in kosih oblačil, ki za samo zgodbo niso pomembni.

Drugi primer je izsek iz Gospodarja prstanov. GPT-2 tudi tu prepozna, za kakšno besedilo gre. Razume celo, da poleg Gimlija in Legolasa v besedilu nastopajo še Aragorn, Elrodn in Gandalf, a je rezultat bolj kot klasiki fantazijske literature podoben izdelku, ki bi ga skupaj spravil otrok med oponašanjem priljubljene knjige. Nekateri deli so povsem neberljivi; besede in stavki so nametani brez prave rdeče niti.

Tovrstni sistemi bodo kmalu boljši

Čeprav generator besedila še ni brezhiben, je dober pokazatelj, kaj nas čaka v prihodnosti. Prav zaradi bojazni, da bi ga lahko zlorabljali, so se v organizaciji OpenAI odločili, da javnosti ponudijo zgolj omejeno testno različico. Ena od skrbi je, da bi lahko GPT-2 uporabili za pisanje izredno prepričljivih lažnih novic. To je seveda mogoče, a je treba opozoriti, da to že sedaj počnejo ljudje, brez pomoči umetne inteligence. Kot je povedal francoski matematik Émile Borel: »Tudi opica, ki bi neskončno pritiskala na tipke pisalnega stroja, bi slej ko prej napisala vsa dela v francoski narodni knjižnici.« Je pa res, da bi takšna besedila GPT-2 ustvaril precej hitreje kot opice in ljudje.