Španski socialistični premier Pedro Sánchez je po današnji seji vlade sporočil, da bodo predčasne parlamentarne volitve 28. aprila. V sredo je namreč proti njegovemu predlogu proračuna za leto 2019 glasovalo 191 od 350 poslancev. Tokrat so mu katalonski separatisti, ki so mu pred osmimi meseci skupaj s Podemosom in Baski omogočili prevzem oblasti, odrekli podporo, ker ne dovoli novega referenduma o samoodločbi Katalonije (saj bi mu to Španci zamerili). Sicer bi lahko socialisti še naprej kot manjšinska vlada s svojimi 84 poslanci ostali na oblasti, a bi morali sprejeti proračun prejšnjega konservativnega premierja Mariana Rajoya, kar pa je bilo zanje nesprejemljivo.

»Najbolj socialen proračun v zgodovini je onemogočen. Milijonom bi se izboljšalo življenje,« je obžalovala sredino glasovanje v parlamentu Irene Montero, predstavnica levičarskega Podemosa in partnerica voditelja stranke Pabla Iglesiasa. Za 60 odstotkov bi se povečala finančna podpora upravičencem do socialne pomoči, več bi šlo za zdravstvo, šolstvo, štipendije in naložbe, revni upokojenci bi bili upravičeni do brezplačnih zdravil, podaljšal bi se starševski dopust, na drugi strani pa bi se povečali davki za Google in finančne transakcije.

Pogajanja v zaporu

Sánchez in Iglesias sta sporazum o proračunu podpisala oktobra lani, nakar je voditelj Podemosa hotel pridobiti še podporo voditelja Katalonske republikanske levice Oriola Junquerasa. Ker je Junqueras v zaporu (zaradi organiziranja nezakonitega referenduma leta 2017), so pogajanja potekala v jetnišnici. Iglesias mu je zaman obljubljal dialog med španskimi in katalonskimi institucijami, povečanje javnih naložb v regiji, odpravo nekaterih omejitev za katalonske zakone in konec zategovanja pasu.

Županja Barcelone Ada Colau, ki je blizu Podemosu, je ostro kritizirala »neodgovornost« katalonskih separatistov: »Onemogočiti socialni proračun je zgodovinska napaka. To pomeni škoditi ljudem tako v Kataloniji kot vsej Španiji in odpirati vrata volitvam, na katerih lahko zmagata desnica in skrajna desnica.«

Težavno sklepanje kompromisov

Na aprilskih volitvah bi liberalni Ciudadanos, konservativna Ljudska stranka in skrajno desni Vox lahko dobili večino in – podobno kot zdaj v Andaluziji – oblikovali koalicijo, zaradi česar bi se povečale napetosti med Madridom in Barcelono. Če omenjene tri stranke ne bodo dosegle absolutne večine, bi vlogo jezička na tehtnici spet igrali katalonski separatisti, ki bi lahko vsilili pat položaj. Vsekakor bo desnica še naprej sebi v prid izkoriščala vsako povezovanje socialistov s separatisti, zato mora Sánchez čim prej na volitve.

Po anketah bodo sicer največ glasov dobili socialisti, od 24 do 30 odstotkov, vendar bo Podemos preveč izgubil, da bi lahko znova sestavili vlado. Albert Rivera, voditelj desnosredinskega Ciudadanosa, pa je že jasno povedal, da se s Sánchezom, ki je levi socialist, nima namena povezovati. Socialisti zdaj upajo, da jim bo glasove sredinskih volilcev prinesla fotografija, na kateri se Rivera na demonstracijah proti vladnim pogajanjem s katalonskimi separatisti druži s predsednikom skrajno desnega Voxa Santiagom Abascalom.