»Terorističnim skupinam in njihovim gospodarjem želim povedati, da so storili veliko napako. Plačali bodo visoko ceno,« je dejal danes Modi po izredni seji vlade, ki so jo sklicali po napadu. »Ustrezno bomo odgovorili. Našim sosedom ne bomo dovolili, da nas destabilizirajo,« je dodal ter poudaril, da ljudem »vre kri«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kombi, poln eksploziva, je v četrtek namenoma zapeljal v konvoj s pripadniki varnostnih sil, ki je peljal po glavni cesti približno 20 kilometrov iz mesta Šrinagar. V konvoju je bilo 78 vozil, na katerih je bilo skupno okoli 2500 pripadnikov paravojaških sil. Prva dva avtobusa sta v eksploziji povsem zgorela, v njih so umrli vsi vojaki. Število žrtev bi lahko še naraslo, saj jih je več v kritičnem stanju, poročajo tuje tiskovne agencije.

Odgovornost za napad je že v četrtek prevzela islamistična skupina Džaiš e Mohamad, ki deluje iz Pakistana ob podpori te sosednje države. Indijska vlada trdi, da imajo dokaze o vpletenosti Pakistana v napad, kar Islamabad zanika.

Po sestanku vlade z Modijem je finančni minister Arun Jaitley napovedal, da bo zunanje ministrstvo sprejelo »vse mogoče diplomatske korake za popolno izolacijo Pakistana«. Prvi korak bo, da sosede ne bo več med državami z večjimi trgovinskimi ugodnostmi, je povedal.

To je bil najbolj smrtonosen napad na indijsko vojsko

To je bil najbolj smrtonosen napad na indijsko vojsko od začetka upora proti indijski vladavini v delu Kašmirja leta 1989. Indija sicer Pakistan že dalj časa obtožuje, da oborožuje separatistične muslimanske skrajneže, ki se borijo proti indijski oblasti nad delom Kašmirja, in da omogoča njihovo prehajanje na indijsko ozemlje.

Skupina Džaiš e Mohamad, ki jo vodi klerik Masud Azhar, je v Indiji izvedla že več napadov, med drugim na parlament v New Delhiju leta 2001, zaradi katerega sta bili Indija in Pakistan na robu vojne. Indija, ZDA in ZN jo imajo za teroristično organizacijo. V Pakistanu je prepovedana od leta 2002, vendar pa naj bi bil Azhar kljub temu v Pakistanu, navaja britanski BBC.

Pred četrtkovim napadom je bil najbolj smrtonosen napad na indijske varnostne sile v Kašmirju leta 2002, ko je bilo v napadu skrajnežev na vojaško oporišče ubitih 31 ljudi, večinoma svojcev vojakov.

Kašmir je razdeljen med Indijo in Pakistanom od razglasitve neodvisnosti držav od Velike Britanije leta 1947. Obe državi si ga lastita v celoti, a vsaka upravlja z enim delom te himalajske pokrajine. Od treh indijsko-pakistanskih vojn sta se dve začeli prav zaradi te regije.