Moise je v četrtek v televizijskem nagovoru tudi zavrnil pozive k odstopu. »Ne bom zapustil države oboroženim tolpam in tihotapcem mamil,« je dejal.

Protesti v prestolnici Port-au-Prince, ki so se začeli 7. februarja, so se hitro sprevrgli v spopade med protestniki in policijo. Ta je že večkrat uporabila tudi solzivec. Doslej je bilo ubitih najmanj sedem ljudi.

Država se je pogreznila v politično krizo, mesto pa so ohromile cestne barikade, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protestniki so na ulicah zaradi vse hujše inflacije, pa tudi očitkov, da je prišlo do kraje denarja za humanitarno pomoč in obnovo države po uničujočem potresu leta 2010, ko je umrlo okoli 300.000 ljudi. Med drugim naj bi izginilo za okoli dve milijardi dolarjev nafte, ki jo je kot pomoč temu otoku poslala Venezuela.

Protestnikom se je pridružila tudi opozicija, ki zavrača pogovore in pogajanja, dokler predsednik Moise ne odstopi. Populistični predsednik Moise je sicer na oblast prišel pred dvema letoma z obljubami, da bo obnovil obubožano karibsko državo.

Zaradi nasilnih demonstracij so ZDA v četrtek sporočile, da iz varnostnih razlogov umikajo vse nenujno osebje iz države. Kanada pa je začasno zaprla svoje veleposlaništvo na Haitiju.