Konec tedna bo po Evropi večinoma namenjen zaključnim košarkarskim pokalnim tekmovanjem. Nič drugače ne bo niti v Sloveniji, kjer bodo polfinalna in finalni obračun potekali v koprski dvorani Bonifika. Naslov pokalnega prvaka brani tokratna gostiteljica Primorska, ki jo v polfinalu čaka obračun z Olimpijo. Drugi polfinalni par je Hopsi – Helios.

Primorska – Olimpija (jutri ob 15.30): »Primorska je prva v 2. ligi ABA in je bila prva po rednem delu državnega prvenstva. Je izredno dobro vodena in kaže odlične igre. Ob tem je tudi gostiteljica turnirja, zato ji pripada rahla vloga favorita,« je pred eno izmed tekem sezone za Olimpijo povedal trener Saša Nikitović, a v isti sapi dodal, da njegovo moštvo zanima le lovorika. Podobno razmišlja tudi trener Primorske Jurica Golemac, ki ne beži od vloge favorita. Koprčani so v letošnji sezoni v izjemni formi, pred dnevi pa so doživeli šele prvi poraz na domačem parketu, ko jih je v zadnjem krogu rednega dela državnega prvenstva ugnala Krka. Moštvi sta se v polfinalu pokalnega tekmovanja srečali že lani, ko je Primorska razbila Olimpijo v Tivoliju. Koprčani so v hramu slovenske košarke proti Ljubljančanom znova prepričljivo slavili na začetku sezone v superpokalnem obračunu. Že omenjena vloga favorita in domač parket pa hkrati predstavljata tudi nekoliko večji pritisk. »Lansko sezono je bila Olimpija večji favorit za končno zmago, kot smo mi letos. Pritisk zagotovo je prisoten, a smo samozavestni, dobro pripravljeni in zdravi. Komaj že čakamo tekmo. Bi pa dodal, da Olimpijo spoštujemo, saj v zadnjem obdobju igra vse boljše. Njihova igra je dobila glavo in rep, tako da tekma ne bo lahka. Veliko bo odvisno od tega, v kakšni dnevni formi bodo igralci. Je pa res, da precej stavimo na bučno podporo s tribun,« pravi Golemac.

Hopsi – Helios (jutri ob 18.30): Košarkarji Heliosa so za preboj na zaključni pokalni turnir potrebovali manjši čudež, saj so na prvi četrtfinalni tekmi proti Šentjurju izgubili s kar 24 točkami razlike. Ker niso obupali, so bili na povratnem obračunu nagrajeni, dobili so ga s plus 31. »Podvig v četrtfinalu nam je vlil dodatno motivacijo. Res je, da smo Hopse v državnem prvenstvu dvakrat ugnali, a to ne bo igralo nikakršne vloge,« sporoča trener Heliosa Dejan Jakara. Potarnal je nad manjšimi poškodbami svojih igralcev, podobno kot strateg Hopsov Boštjan Kuhar: »Proti Heliosu zagotovo ne bomo nastopili v popolni postavi, a upanja na presenečenje in uvrstitev v finale s tem nismo izgubili. Ponuja se nam lepa priložnost, da zadane cilje z začetka sezone še nadgradimo.«