Prešernov kulturni praznik je mimo, Butale in Butalci, ki jih je v svojem slavnostnem govoru strokovni in laični javnosti spet približal govornik na slavnostni proslavi Vinko Möderndorfer, so spet na varnem, v knjigi. Svet se vrti naprej in na vrsti je bilo valentinovo. Praznik ljubezni in trgovskega kiča.

Marjanu Šarcu žena izbira dišave

Če je doslej veljalo, da sta srčika praznovanja kulturnega praznika predvečer in proslava v Cankarjevem domu, je letos odjeknila novica, da je obisk Prešernovega rojstnega kraja postal pravo sodobno slovensko kulturno romanje. V Vrbi, kjer hiša stoji Prešernovega očeta, se je letos zbrala več kot dvatisočglava množica kulturnih romarjev. Nad izjemnim obiskom vasice je bil navdušen tudi tamkajšnji letošnji glasbeni gost Adi Smolar, ki je za spletni portal nacionalne RTV povedal, da so ljudje vajeni hoditi v Vrbo, ne le da obiščejo Prešernovo hišo, ampak tudi zato, ker tam skrbijo za bogat kulturni program, kar se za ta kraj tudi spodobi.

Če se na kulturni dan spominjamo Prešerna, se na valentinovo spominjamo ljubezni. Srečne seveda, ker nesrečna sodi bolj v sfero kulturnega dneva. Sreča v ljubezni v času okoli valentinovega preveva kar dva slovenska predsednika vlad. Prejšnjega Mira Cerarja in sedanjega Marjana Šarca. Prvi je s svojo izvoljenko poziral fotografom na mariborski Zlati lisici. Oziroma so pozirali, kot so zapisali v reviji Vklop, saj so zraven priložili sliko z naslovom »Pokazala svoj nosečniški trebušček«. Cerar in njegova Mojca Stropnik sta namreč v veselem pričakovanju. V reviji Zvezde so ju na prireditvi opazovali še bolj podrobno in razkrili, da bosta z Mojco zibala aprila in da nekdanjemu državnemu vodji, odkar je tako srečen s svojo izvoljenko, nasmeh ne izgine z obraza. Trudi se ji ustreči na vsakem koraku, jo razveseliti in pocrkljati. Se pa poraja vprašanje, ali ju pred rojstvom čaka še en sladki korak – uradna potrditev njune ljubezni. Vendar tega ne vemo, ker ju niso vprašali, tako da še vedno ni jasno, ali se bo Miro Cerar poročil ali ne.

Zato pa je že dolgo poročen sedanji vladni vodja Marjan Šarec. Menda zelo srečno. Sicer ni tako raznežen kot njegov nekdanji kolega, kot je reviji Story zaupala njegova žena Barbara. In ravno v času valentinovega sta s soprogo praznovala obletnico. Spoznala sta se leta 2001 na gasilski veselici. Nekaj dni pozneje sta si že šla ogledat gledališko predstavo v Cankarjev dom, kjer so »Amorjeve puščice trajno prebodle njuni srci«. Poroka pa je bila čez štiri leta. Sledilo je še priznanje žene Barbare, da Marjan sam pere in lika srajce ter obvlada večino gospodinjskih opravil in da se iz hiše nikoli ne odpravi brez opojnega vonja po parfumu. Dišavo, s katero hodi v službo, pa mu vedno izbere ona, in to glede na njegove značajske lastnosti.

Cavazza je slavil 80 let, Kalezićeva govorila z neznanim Bogom

Praznovalo se je tudi v ljubljanski gostilni As. Kot smo lahko izvedeli iz zapisov v reviji Suzy, je tam svoj 80. rojstni dan praznoval Boris Cavazza. Slavje v gostilni mu je organizirala žena Ksenija Benedetti jedlo in pilo pa naj bi, vsaj po podatkih reporterjev omenjene revije, 50 najbližjih prijateljev in sorodnikov. Začeli so v času kosila, končali pa čez polnoč. Vmes je bil še umetniški program. Med drugimi sta nastopila tudi Borisov najmlajši sin Aleksander ter Jurij Zrnec, ki naj bi menda med povabljenci za svoj nastop požel največ navdušenja. V reviji Nova so šli še korak dlje in izbrskali informacijo, da bo Vesna Milek, ki je pred leti spisala biografijo o Borisu Cavazzi, knjigi dodala še eno poglavje, ki bo namenjeno izključno novi soprogi Kseniji.

Nismo pa zasledili, ali je bila na slavju tudi snaha oziroma spremljevalka Sebastiana Cavazze, igralka Ajda Smrekar, ki jo je doletela čast, da bo vodila najprestižnejši slovenski popevkarski šov, na katerem izbiramo pesem, ki nas bo zastopala na Evroviziji. Med obilico intervjujev za izbrane medije, ki poročajo o zakulisju slovenskega šovbiznisa, je še najbolj zbodla v oči njena izjava, ki jo je servirala reviji Vklop. Po njenem mnenju je biti voditelj na tako pomembni prireditvi izjemno odgovorno dejanje, ker je najpomembnejša funkcija Eme »spodbujati zavedanje skupnosti, ustvarjati vzdušje in posredovati vrednote, ki nas povežejo kot državljane Republike Slovenije«. Očitno utegne Ema postati še eno sodobno slovensko kulturno romanje, tako kot popotovanje v Prešernovo Vrbo.

Še ena slovenska igralka, ki je povezana z Borisom Cavazzo, je presenetila minuli teden. Milada Kalezić, njegova nekdanja soigralka iz filmske uspešnice To so Gadi. Voznica avtobusa iz filma, ki je slovensko filmsko občestvo obogatila s filmsko izjavo stoletja: »Jok, brate, odpade.« Dobitnica nagrade Prešernovega sklada in Borštnikovega prstana je v intervjuju za portal Domovina razložila, da se je 12 let pogovarjala z neznanim Bogom. »Ko sem se na neki točki znašla v brezizhodni situaciji, sem se prvič v življenju obrnila na neznanega Boga. Bila sem v cerkvi sv. Danijela v Celju, nisem si upala čisto noter, ampak sem klečala v preddverju, pred steklenimi vrati. Bog me je uslišal, močno sem občutila Njegovo prisotnost in tako sem se naslednjih 12 let pogovarjala s tem neznanim Bogom,« je povedala Kalezićeva.

Katarina Čas in Jan Plestenjak sta spet samska

Valentinove Kupidove puščice so manj naklonjene edini slovenski hollywoodski zvezdi Katarini Čas. V reviji Zvezde smo lahko prebrali, da njena igralska kariera blesti, v življenju pa ji ni postlano z rožicami, saj je po dveh letih zveze spet samska. Sicer tega ni razlagala sama, šlo je za preiskovalno novinarstvo. Informacije jim je uspelo pridobiti iz neuradnih virov. Samski je tudi Jan Plestenjak, ki se pripravlja na glasbeni spektakel v najlepši dvorani na svetu v Stožicah, kjer bo na posebno povabilo zapel na odru skupaj s Josejem Carrerasom. Vendar tokrat Jan ni izgubil ženske, ampak psičko. Ne, ne, ni preminila, kot je potožil Jan v reviji Zvezde, temveč je morala od hiše, ker ima alergijo na pasjo dlako, ki je tako huda, da potem ne more peti. Zelo mu je žal, ker je moral izbirati med dvema ljubeznima, a kljub temu mu ostajajo spomini na veliko lepih trenutkov, ki sta jih preživela skupaj. Zato pa srčna toplota preveva ljubitelja golobov miru Giannija Rijavca. Na zabavi pred izidom slovenske izdaje Politikinega Zabavnika je po poročanju Vklopa ob novici, da se po 30 letih Zabavnik vrača med bralce, dejal, da mu je postalo kar toplo pri srcu.