Tottenham, Paris Saint Germain in Real Madrid so se na uvodnih preizkušnjah osmine finala lige prvakov občutno približali napredovanju med osmerico najboljših evropskih moštev, medtem ko bo imel Porto zaradi zadetka na gostovanju v Rimu realne možnosti za zasuk na povratnem dvoboju. Prihodnji teden se bo na velikem odru predstavila še druga polovica udeležencev osmine finala. Največ vznemirjenja bosta ponudila obračuna Liverpool – Bayern in Atletico Madrid – Juventus. Barcelona bo gostovala v Lyonu, Manchester City pa v Gelsenkirchnu pri Schalkeju.

V prvem paketu tekem osmine finala je največ prahu dvignilo dogajanje v Amsterdamu, kjer je Ajax v prvem polčasu po igri zasenčil evropskega prvaka Real iz Madrida, a premoči ni znal ali pa morda ni smel kronati z zadetkom. Potem ko je poskus Dušana Tadića najprej ustavila vratnica, je ob koncu prvega polčasa s kontroverzno odločitvijo razburil slovenski sodnik Damir Skomina. Po nasvetu videosodnika si je ogledal posnetek akcije za gol in hladnokrvno razveljavil zadetek Nicolasa Tagliafica, ker naj bi Tadić stal v prepovedanem položaju in oviral madridskega vratarja Thibauta Courtoisa. Brez pomoči videosodnika bi bil zadetek regularen, tako pa je Ajax v mejni situaciji spoznal krutost brezkompromisnega sistema VAR. Če bo šlo tako naprej, bodo sodniki po ogledu posnetka ob gneči v kazenskem prostoru vedno zlahka našli razlog za razveljavitev zadetka.

»Gol bi moral veljati, saj nisem imel namere ovirati gostujočega vratarja. Stal sem na mestu. Ne morem se kar odstraniti z igrišča,« je komentiral Dušan Tadić, medtem ko je vratar Reala Thibaut Courtois prepričan, da je sodnik Skomina pravilno reagiral. Slovenskega sodnika je s sporočilom na twitterju zaščitila tudi Evropska nogometna zveza, Ajax pa se ne more znebiti občutka, da je Skomina tudi v drugih situacijah pokazal naklonjenost do evropskega prvaka. Real je v drugem polčasu zaigral odločneje in izkoristil kakovostnejšo zasedbo in bogate izkušnje. Pred povratno tekmo v Madridu si je zagotovil udobno prednost, ki bi morala zadostovati za napredovanje. Real bo nastopil brez kapetana Sergia Ramosa, ki se bo hladil zaradi parnega števila rumenih kartonov. Ker je španski reprezentant v izdihljajih tekme namerno iskal prekršek za rumeni karton, mu grozi dodatna kazen Uefe s prepovedjo igranja tudi na uvodni tekmi četrtfinala.