Ne presenečajo italijanski visoki politiki, niti ne nameravamo polemizirati z njihovimi izjavami. Prvič, odkar imamo svojo državo, se je predsednik vlade Marjan Šarec odločno, njemu primerno odzval, da gre »zgodovinski revizionizem brez primere« in da je »fašizem imel za cilj uničenje slovenskega naroda«. Celo predsednik države Borut Pahor je v pismu svojemu italijanskemu kolegu nič kaj spravno, sicer ne v svoji vsakdanji maniri, sporočil, da italijanska stran še ni sprejela poročila skupne zgodovinske komisije o odnosih Slovenije in Italije v prejšnjem stoletju. Ministrstvo za zunanje zadeve je pa zgolj zaskrbljeno, da ne bi ujec Sam ali zet Donald požugal Cerarju. Oglasil se je tudi nekdanji ponosni nosilec in danes odločni borec proti rdeči zvezdi, ki je zatrdil, da so partizani pobili več Slovencev v nekaj mesecih po vojni kot Italijani med vojno. Pa je spet svoj kalužni potoček naravnal na svoj belogardistično-domobranski »malnček«. Mussolinijevi vojščaki resda niso ubili mnogo Slovencev, so pa to storili njihovi podložniki v imenu »domovine in Kristusa kralja«. Rdečo zvezdo pa si je Tajani prisvojil kar od našega vodje opozicije.

Ob tej priložnosti bi pobarali našo osamosvojiteljsko politiko po končani osamosvojitvi, od kod so povzeli tako hlapčevsko obnašanje do naših zahodnih sosedov. Razen prve ciprske in poslednje v Latviji so naši vojaki na »mirovnih« operacijah v tujini bili neposredno ali posredno pod italijanskim poveljstvom. V nekakšni večnacionalni brigadi, katere poveljstvo tvori italijanska brigada Julia, imamo slovenski bataljon. Italijanska fašistična divizija Julia si je prišla poleti 1943 lizat rane iz Grčije v Vipavsko dolino, ko je mimogrede iz objestnosti ubila šest italijanskih državljanov Slovencev brez sojenja in požgala slovensko vas Ustje pri Vipavi na italijanskem državnem ozemlju. Italija se še ni opravičila za zločine, storjene med 2. svetovno vojno na ozemlju Jugoslavije. Jugoslavija je prijavila nürnberškemu sodišču 85 visokih italijanskih častnikov za zločine, nobenemu niso sodili.

Poligon Poček je menda zelo pomemben za Slovensko vojsko, dejansko pa ga uporabljajo Američani iz Vicenze, nanj pa škilijo tudi italijanski častniki, ker morajo na streljanje s topovi in tanki na Sardinijo, Poček je pa kar na pragu. Tako nekako se je izrazil italijanski častnik na skupni vaji v Postojni v prisotnosti slovenskega častnika, ki je pač znal italijansko. In še bi lahko naštevali te dogodivščine, nekateri smo jih tudi sami doživeli.

Zavezništvo je prava stvar, če sta obe strani enakovredni in druga do druge spoštljivi. Zavezništvo Italije v poslednjem stoletju nam je znano – zakaj bi bilo v Natu kaj drugače.

Milan Gorjanc, Janez Butara, Boris Pogačar, Franc Medle, Jože Florijančič, Darko Kastelic, Mirko Ognjenović, Jože Butara, Branko Đukić, Jože Ribič, Boris Gregorčič, Remzo Skenderović, Lojze Podobnik

Društvo SRP