Slovenski košarkarski navdušenci so imeli datum 13. februar debelo podčrtan na koledarjih. To bi moral biti dan, ko bi si v ligi NBA prvič nasproti stala Luka Dončić in Goran Dragić, ki sta leta 2017 Slovenijo popeljala do senzacionalnega naslova evropskega prvaka. Sto največjih navdušencev iz države na sončni strani Alp se je celo odpravilo v Teksas, saj so hoteli dogodku prisostvovati v živo. A je bilo že nekaj časa jasno, da iz te moke ne bo kruha, saj je Dragić poškodovan in naj bi se na parket vrnil po vikendu vseh zvezd, ki bo potekal od jutri do nedelje v Charlottu. Do edinega letošnjega dvoboja Dallasove številke 77 in Miamijeve sedmice naj bi tako prišlo 28. marca, ko bo moštvo iz Teksasa gostovalo na Floridi. Pri tem smo namerno zapisali »naj bi«, saj nesreča nikoli ne počiva in se enostavno ne da predvideti, ali bosta oba čez dober mesec zdrava in nared za igro.

Obračun Dallasa in Miamija je sicer pripadel gostom (112:102), ki so v zadnjem obdobju v slabi formi in se krčevito bojujejo za mesto v končnici. Luka Dončić je prikazal dobro predstavo in le za las zgrešil četrti trojni dvojček sezone. 18 točkam je dodal 12 skokov in devet asistenc. Po tekmi si je 19-letni Ljubljančan, ki bo 28. februarja praznoval 20. rojstni dan, vzel pet minut tudi za slovenske navijače, ki so ga spremljali že na tekmah proti Portlandu in Houstonu. Odgovarjal je na njihova vprašanja in med drugim razkril, da najbolj pogreša domačo slovensko hrano in da bi si takšne podpore slovenskih navijačev želel na vsaki tekmi v ligi NBA. Delno se mu bo ta želja uresničila, saj naj bi si po napovedih tekmo v Miamiju 28. marca ogledalo od 500 do 1000 slovenskih ljubiteljev košarke.

Najzaslužnejši za zmago Miamija proti Dallasu je bil legendarni Dwyane Wade, ki igra zadnjo sezono v bogati karieri, v kateri je osvojil tri šampionske prstane. Moštvu iz Teksasa je nasul 22 točk, po tekmi pa pokomentiral tudi odlične predstave Dončića v letošnji sezoni. »Dončić je vrhunski igralec. Vidi se mu, da ima kljub mladosti že veliko izkušenj z igranjem na najvišji ravni. Navijači Dallasa in lige NBA na splošno so lahko veseli, da ga bodo imeli priložnost spremljati na delu še naslednjih 20 let. Kot ljubitelj košarke lahko rečem, da izjemno rad gledam njegove predstave, saj na parketu počne neverjetne stvari.«

Neverjetni so tudi statistični podatki v povezavi z Luko Dončićem, ki iz tedna v teden potrjuje, da spada v elitni klub najboljših novincev vseh časov v ligi NBA. Nekdanji član madridskega Reala je tako postal igralec, ki je dosegel največje skupno število točk do vikenda vseh zvezd – 1140. Do zdaj je primat držal v rokah Carmelo Anthony, ki je v krstni sezoni 2003/04 do tega trenutka zbral 1045 točk. Ob tem je zanimiva tudi izbrana druščina igralcev, ki povprečno dosegajo več kot 20 točk, več kot sedem skokov in več kot pet asistenc na tekmo – LeBron James, Kevin Durant, Russell Westbrook, Blake Griffin, Giannis Antetokounmpo, Nikola Jokić in Luka Dončić. Prav Dončić pa je edini izmed omenjene sedmerice, ki ne bo nastopil na glavni tekmi vseh zvezd.

Zadnje tedne sta sicer v ligi NBA zaznamovala dva igralca. Član Oklahome Cityja Russell Westbrook je namreč deset tekem zapored dosegel trojni dvojček in s tem podrl rekord Wilta Chamberlaina, ki ga je leta 1968 dosegel na devetih zaporednih tekmah. James Harden pa je pri porazu Houstona proti Minnesoti še na 31. zaporedni tekmi presegel mejo 30 doseženih točk. A pot do morebitnega rekorda je še dolga. Chamberlain je namreč v sezoni 1961/62 30 ali več točk dosegel na kar 65 zaporednih tekmah.