Ta pritisk je potreben za mir, varnost in svobodo iranskega ljudstva, regije in celotnega sveta, je ocenil na konferenci, ki jo ZDA organizirajo skupaj s Poljsko. Iran je označil za največjo grožnjo na Bližnjem vzhodu ter oblasti v Teheranu zaradi njihovih ambicij v regiji obtožil, da pripravljajo »nov holokavst«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Znova je kritiziral pobudo Francije, Nemčije in Velike Britanije o oblikovanju posebnega finančnega mehanizma, preko katerega lahko evropska podjetja še naprej delujejo v Iranu, kljub temu da so ZDA po umiku iz iranskega jedrskega sporazuma obnovile sankcije proti Iranu. Meni, da bo to prispevalo k »okrepitvi Irana, oslabitvi EU ter vzpostavitvi še večje razdalje med Evropo in ZDA«.

Obljubil je maksimalen pritisk ZDA na iranski režim z okrepitvijo sankcij, da bi spremenil »svoje nevarno in destabilizacijsko obnašanje«.

Evropska unija ne kaže namena, da bi odstopila od iranskega jedrskega sporazuma iz leta 2015, s katerim se je Teheran zavezal, da ne bo razvijal jedrskega orožja, v zameno pa je mednarodna skupnost odpravila del gospodarskih sankcij proti državi. Predstavniki EU priznavajo skrbi, a ostajajo prepričani, da sporazum deluje in da Iran ni edina problematična država v regiji, navaja AFP.

Nemčija, Francija in Velika Britanija so poleg ZDA, Rusije in Kitajske izpogajale sporazum z Iranom. Ameriški predsednik Donald Trump, ki trdi, da je dogovor slab, je nato maja lani enostransko izstopil iz sporazuma, ZDA pa so znova uvedle gospodarske sankcije proti državi.

Na konferenci, s katero želita ZDA in Izrael okrepiti pritisk na Iran, je udeležba skromna, saj ni vidnejših predstavnikov evropskih držav z izjemo britanskega zunanjega ministra Jeremyja Hunta, niti predstavnikov Rusije. Ob Penceu in ameriškem državnem sekretarju Miku Pompeu se je udeležujejo izraelski premier Benjamin Netanjahu in visoki predstavniki arabskih držav.