»Sodijo mi zaradi mojih idej in ne mojih dejanj, zato sem v političnem procesu,« je povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. »Ne bom odgovarjal na vprašanja tožnikov,« je še dejal Junqueras, ki je obtožen upora in zlorabe javnih sredstev. Poleg tožilstva sicer v postopku kot tožnika sodelujeta še državno odvetništvo, ki zastopa državo, in skrajno desna stranka Vox.

»Nič, kar smo naredili, ni zločin. Glasovanje na referendumu ni zločin. Mirno zavzemanje za neodvisnost ni zločin. Zagrešili nismo niti enega zločina, ki smo jih obtoženi,« je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Na vprašanje svojega odvetnika, ali so pri poskusu odcepitve uporabili nasilje, je odgovoril, da nikoli. Je pa Junqueras, za katerega tožilstvo zahteva 25 let zapora, uporabe nasilja obtožil španske oblasti.

Medtem se je začelo tudi že zaslišanje nekdanjega katalonskega notranjega ministra Joaquima Forna, ki za razliko od nekdanjega katalonskega predsednika odgovarja na vprašanja tožilstva in državnega odvetništva. Forn je prav tako obtožen upora in zlorabe javnih sredstev, pri čemer tožilstvo zanj zahteva 16 let.

Zatrdil, da je »kot politik branil referendum, kot notranji minister pa je katalonski policiji naročil, naj upošteva navodila sodišča«. »Nič, kar je katalonska policija naredila 20. septembra ali 1. oktobra, ni bilo v nasprotju s katalonsko ustavo,« je še poudaril nekdanji notranji minister, ki je nadzoroval regionalno policijo Mossos d'Esquadra. 20. septembra 2017 so sicer potekali protesti ob aretaciji tedanjih katalonskih uradnikov, 1. oktobra 2017 pa sporni referendum o neodvisnosti.

Na španskem vrhovnem sodišču se je v torek začelo sojenje 12 nekdanjim političnim in civilnodružbenim voditeljem Katalonije zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve te pokrajine od Španije. Špansko tožilstvo za obdolžence zahteva zaporne kazni v višini od sedem do 25 let.

Tožilec Javier Zaragoza je v sredo na sodišču zatrdil, da ne gre za politični proces, kot trdi obramba. Po njegovem mnenju je bilo v poskusu odcepitve Katalonije uporabljeno nasilje.