Študija je pokazala, da so v kar 40 od 100 najbolj dobičkonosnih filmov glavno oziroma eno od vodilnih vlog dodelili igralki, medtem ko se je ta odstotek v minulih letih gibal malo nad 30 odstotki. Lanski rezultat je bil najboljši vse od leta 2007, ko so začeli izvajati tovrstne raziskave.

Povečala se je tudi raznolikost v drugih segmentih; v 11 filmih od omejenih 40 obravnavanih so glavni igralci prihajali iz marginaliziranih etničnih skupin, v 11 filmih so bili to igralci, starejši od 45 let, še ugotavlja študija. To so več kot podvojene številke iz prejšnjih let, piše britanski časnik The Guardian.

Po besedah direktorice omenjene raziskovalne ustanove Stacy L Smith študija prinaša upanje, da je zabavna industrija storila korak v smeri ustvarjanja vsebin, ki bolje odslikavajo svet, v katerem živimo. Blagajne kinodvoran pa so jo po njenih predvidevanjih za to tudi nagradile.

K temu sta po pisanju The Guardiana gotovo prispevala Marvelov film Ryana Cooglerja Črni panter s temnopoltima igralcema Chadwickom Bosemanom in Lupito Nyong'o ter romantična komedija Jona M. Chuja Crazy Rich Asians, ki velja za edini hollywoodski film v zadnjih 25 letih z azijsko ekipo v celoti.