Preiskava ruskega poseganja v zadnje ameriške predsedniške volitve v senatnem odboru za obveščevalno dejavnost je poleg tiste, ki jo vodi posebni preiskovalec Robert Mueller, doslej veljala za najmanj obremenjeno s političnim razkorakom med republikanci in demokrati. Za pravo razpoko je zdaj poskrbel njegov predsednik, republikanec Richard Burr. V intervjuju za CBS News je izjavil, da pri pregledu dejstev odbor nima v rokah ničesar, s čimer bi utemeljeval Trumpovo tajno dogovarjanje z Rusi pred izvolitvijo na škodo protikandidatke oziroma v lastno korist. Podpredsednik odbora iz vrst demokratov Mark Warner je takoj označil Burrove navedbe za preuranjene in za The Hill dejal, da ne bo dajal nobenih končnih sklepov, dokler ne sprejmejo poročila. »Senatni odbor še ni sprejel nobenega zaključka,« je povedal in dodal, da nameravajo zaslišati še nekatere priče. Potrjeno je že, da bo med njimi Michel Cohen, že obsojeni bivši Trumpov odvetnik, ki bo moral v zapor v začetku naslednjega meseca. Odbor hoče še enkrat zaslišati tudi Trumpovega svetovalca in zeta Jareda Kushnerja, ki ga je na kratko izprašal na začetku preiskave.

Odstavitev Trumpa je bila v igri

Nov dodatek ruski sagi je tudi izjava Andrewa McCaba, da so se ob Trumpovi odslovitvi direktorja FBI Jamesa Comeyja vladni predstavniki resno pogovarjali o odstavitvi predsednika v skladu s 25. ustavnim amandmajem, ki omogoča podpredsedniku in večini kabineta, da mu odvzamejo pooblastila zaradi opravilne nesposobnosti. McCabe, ki je za kratek čas prevzel vodenje FBI, je prvi vladni predstavnik, ki je javno potrdil takšne pogovore znotraj administracije, čeprav se je o tem na veliko govorilo že pred časom. McCabe trenutno promovira svojo knjigo The Threat: How the FBI Protects America in the Age of Terror and Trump (Grožnja: Kako FBI varuje Ameriko v obdobju terorja in Trumpa). Kaj se je dogajalo v osmih dneh od odslovitve Comeyja do imenovanja posebnega preiskovalca Muellerja leta 2017, pa je zaupal poročevalcu CBS Scottu Pelleyju. Šlo naj ne bi za odločanje o tem, kdo je za odstavitev Trumpa, ampak špekuliranje, kdo jih bo pri tem podprl. McCabe naj bi zdaj potrdil, da ideja o ozvočenju namestnika pravosodnega ministra Roda Rosensteina za morebitni obtožni pogovor s Trumpom ni bila šala, kot je že pisal Times, ampak resen predlog, ki so ga v FBI pretresli tudi z odvetniki. Pelleyjev intervju z McCabom bo objavljen v nedeljo, v njem pa je slednji med drugim povedal, da je kot vršilec dolžnosti direktorja FBI ukazal preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve v strahu, da preiskave ne bo, če tega ne bo storil sam. »Hotel sem zagotoviti, da bo primer utemeljen, če bi me kdo nasledil in ga skušal pospraviti v predal,« je povedal McCabe v kratki CBS-ovi napovedi intervjuja in dodal, da je tako preprečil, da bi se kaj takega zgodilo brez ustreznega pojasnila.

Dokazani lažnivec Manafort

Na sveži epizodi okoli preiskave povezav med Trumpom in Rusijo se je prilepila že nekoliko prežvečena o laganju predsednikovega dvomesečnega vodje volilne kampanje Paula Manaforta. Ameriška zvezna sodnica je v sredo sprejela Muellerjeve argumente o zavestnih lažeh Manaforta pred preiskovalno komisijo tudi potem, ko je priznal krivdo in dosegel dogovor, da si z resnico zmanjša kazen. Na osnovi katerih dokazov je odločila, ni znano, saj jih tožilci niso javno predstavili, laži pa se nanašajo na njegova sestankovanja z ruskimi predstavniki pred volitvami, katerim naj bi prinašal podatke notranjih anket Trumpove kampanje in z njimi delal strategijo, kako škodovati Hillary Clinton.