Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović v kratki izjavi danes dopoldne ni dopuščal nikakršnega dvoma o tem, da se mora poslanec Darij Krajčič posloviti. »Če želimo slediti vrednotam in načelom LMŠ, je treba za to dejanje prevzeti odgovornost. In prevzel je odgovornost in odstopil kot poslanec.« Golubović je pojasnil, da je Krajčič sam sprejel odločitev o odstopu, nihče ga ni silil v takšno dejanje, niso pa nikoli dvomili o tem, da bo sprejel pravilno odločitev. O težavi so se pogovorili kot dobri prijatelji in sodelavci, vendar drugače ni šlo, je dodal, v takem primeru naj bi vsak poslanec LMŠ ukrepal na isti način.

Ne kraja, družbeni eksperiment

V sredo je Krajčič po pogovoru s poslansko skupino LMŠ predal predsedniku državnega zbora Dejanu Židanu odstopno izjavo. Pri izjavi vodstva poslanske skupine ni sodeloval, danes dopoldne pa je dal krajšo izjavo, v kateri je dejanje obžaloval. Zanikal je krajo sendviča, dejanje, ki ga je stalo poslanski mandat, pa je opisal kot »družbeni eksperiment«. »Žal mi je, opravičujem se javnosti, trgovkam in poslancem, ker nisem ravnal prav – četudi sem šel sendvič kasneje plačat,« je izjavil Krajčič. V parlamentu se je danes dopoldne še poslovil od osebja v pisarni odbora za evropske zadeve in odkorakal iz državnega zbora.

Samoprijava poslanca

In kaj se je zgodilo s poslancem Darijem Krajčičem, ki je v strukturi državnega zbora prevzel veliko odgovornost z vodenjem odbora za evropske zadeve? Ta torek je bila sklicana nujna seja odbora DZ za kmetijstvo zaradi afere s poljskim govejim mesom za kebabe, razprava pa se je osredotočala na sistem nadzora. Krajčič je na to temo spregovoril s še svežo izkušnjo iz sosednje prodajalne z živili (seja odbora je potekala pozno popoldne, kar ni nezanemarljiv podatek, saj je takrat menza parlamenta zaprta), kjer je, kar je tudi javno opisoval, menda »preizkušal sistem nadzora« v prodajalni.

Pripetljaj je opisal na naslednji način: »Vmes sem si šel po sendvič tjale dol v trgovino. In bom zdaj eno samoprijavo naredil. Čakam tam pri pultu, trije ljudje so se med sabo pogovarjali. Ma, tri minute sem zagotovo čakal. Ker me niso upoštevali, sem se odločil, da bom preveril njihov sistem kontrole, če ti odneseš kaj iz trgovine. Prvič v življenju sem to naredil, šel sem lepo ven in nihče ni pritekel za mano, nihče ni tulil. Ampak da sem si opral vest, sem potem eni gospe, ki je prosila malo drobiža, dal malo več, kot je stal ta sendvič. Torej sistemi delujejo, a ne stoodstotno.« Poslanci, ki so sodelovali v razpravi na odboru za kmetijstvo, so Krajčičev opis pospremili s smehom, ga je pa nekdo le opozoril, da je storil sporno dejanje. Krajčič je nato odbrzel v prodajalno in račun tudi poravnal – vendar prepozno.

Krajčič je imel pred vstopom v politiko bogato raziskovalno, univerzitetno in uradniško kariero. Bil je raziskovalec, docent na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, dvakrat direktor zavoda za varstvo narave, generalni direktor direktorata na ministrstvu za okolje in prostor, nazadnje pa je bil raziskovalec na Gozdarskem inštitutu Slovenije.