Razbitine izmaličenega rdečega avtobusa v jarku ob cesti pričajo o grozljivi tragediji. V sredo proti večeru je avtobus vozil po avtocesti iz Skopja v Tetovo, ko mu je po navedbah prič kakšnih 40 kilometrov od prestolnice počila guma. Šofer je izgubil nadzor nad vozilom, zapeljal je na nasprotni pas, prebil varnostno ograjo in se prevrnil. Boj za življenje je že na kraju nesreče izgubilo sedem oseb, še osem kasneje v bolnišnici. Od 30 ranjenih so štirje še vedno v kritičnem stanju, je črno statistiko tragične nesreče danes strnil makedonski zdravstveni minister Venko Filipče.

Na pomoč priskočili mimoidoči

Na kraj nesreče so prvi prihiteli lokalni prebivalci, ki so ponesrečencem še pred prihodom reševalcev dali prvo pomoč. »Na srečo na avtobusu ni bilo otrok. Začeli smo rezati zveriženo pločevino, da bi jih čim hitreje rešili. Mnogi so jokali in kričali. Bilo je grozljivo,« je za lokalne medije vtise strnil predsednik lokalne skupnosti. Prvih 25 od skupno 50 potnikov na avtobusu so v bolnišnico odpeljali kar s svojimi vozili. »Strah nas je bilo eksplozije, saj je celotno območje smrdelo po bencinu,« je dodal.

Festim Rusani je bil na poti iz službe, ko se je znašel sredi krvavega dogodka. »S sosedi smo iz prevrnjenega avtobusa izvlekli tri osebe, kar je bilo zelo naporno, saj so bile ukleščene pod njim. Tam je bilo tudi mlado dekle. Ko smo ji skušali pomagati, je bila še živa, a ujeta pod vozilo. Izgubila je nogo, a je bila v tistem trenutku še živa. Kasneje sem izvedel, da je tam umrla,« je za hrvaški Index opisal travmatičen dogodek.

Sina rešil iz razbitine

»Sam sem ga izvlekel iz avtobusa,« pa je zgodbo o reševanju sina medijem zaupal oče potnika. »Poklical me je in rekel, da ne ve točno, kaj se je zgodilo, a da se je ponesrečil,« je pojasnil. Iz Gostivarja, od koder je bila večina potnikov na avtobusu, vračali so se iz službe ali s fakultete, se je nemudoma odpravil na pomoč. Sina je rešil iz razbitine in ga sam odpeljal na bližnjo kliniko Marije Terezije, kjer so ga operirali. Tja so na zdravljenje odpeljali še štiri potnike, 25 pa v bolnišnico 8. septembra v Skopju.

Po navedbah ministra za zdravstvo na avtobusu ni bilo otrok, najmlajše žrtve so stare od 25 do 30 let. Voznik je nesrečo preživel, preiskovalci pa so ga že zaslišali. »To je težka noč, polna bolečin in žalovanja,« je makedonski premier Zoran Zaev v televizijskem nagovoru izrazil sožalje. Vlada v Skopju je razglasila dvodnevno državno žalovanje ter obljubila, da bo storila vse, da pomaga žrtvam nesreče in njihovim družinskim članom. tak, agencije