Letos še nismo bili priča dvigu ključnih obrestnih mer ne v ameriški centralni banki FED ne v evropski ECB. Iz nastopov predstavnikov centralnih bank je razbrati, da obstaja zaradi bojazni glede ohlajanja svetovnega gospodarstva visoka verjetnost, da banki v tem letu ne bosta dvigovali ključnih obrestnih mer. Glede na trenutne ravni inflacije v ZDA (1,6 odstotka) in območju evra (1,4 odstotka) si obe banki za zdaj to tudi lahko privoščita. Omenjeno je krepko prispevalo k letošnji rasti trgov v ZDA in Evropi, saj takšna politika bank v obe ekonomiji vnaša višjo raven likvidnosti, kot je bila pričakovana za letošnje leto.

Na Wall Streetu je že več kot 350 podjetij z ameriškega borznega indeksa S&P500 objavilo poročila za zadnje četrtletje, v katerem znaša rast prodaje v medletni primerjavi trenutno 6,82 odstotka, rast dobička pa 14,20 odstotka. Rasti dobičkonosnosti podjetij v ZDA je sledila rast cen njihovih delniških papirjev.

Poleg višje ravni likvidnosti, kot smo jo pričakovali, in dobre sezone objav četrtletnih poročil k rasti ameriškega trga v tem letu prispeva tudi zdrav trg dela v ZDA. Januarja jim je namreč uspelo dodati 304.000 novih zaposlitev, kar je 130.000 več, kot so predvidevala pričakovanja. Poleg visoke ravni novih zaposlitev se je januarja v ZDA razširil tudi proizvodni sektor, saj znaša odčitek proizvodnega PMI-indeksa za januar 54,9 točke.

Medtem ko v Ameriki vladajo optimistični podatki glede industrijske rasti, pa pritok makroekonomskih podatkov kaže, da se je v območju evra industrijska proizvodnja v novembru zmanjšala za 1,7 odstotka. Že predhodno objavljeni podatki za posamezne države kažejo, da se je industrijska proizvodnja Francije, Nemčije in Italije v novembru zmanjšala za 2,2 oziroma 1,9 in 1,6 odstotka. Gospodarska rast v območju evra v lanskem tretjem četrtletju je znašala 0,2 odstotka, pričakovanja za četrto četrtletje pa ostajajo pri 0,2-odstotni rasti. Italija je imela v zadnjem četrtletju 2018 že drugič zapored negativno rast v četrtletni primerjavi in je tako zapadla v recesijo. Letna rast BDP za Italijo sicer znaša 0,1 odstotka. Francija je nekoliko pozitivno presenetila, saj je v lanskem zadnjem četrtletju zabeležila 0,3-odstotno rast BDP, medtem ko so bila pričakovanja pri 0,2-odstotni rasti. Letna rast BDP za Francijo je sicer znašala 0,9 odstotka. Trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko že krepko učinkuje na evropsko gospodarstvo, tako da se Evropa vse bolj zdi največja grožnja globalni rasti, saj industrijska proizvodnja v območju evra pada po najhitrejši stopnji od finančne krize naprej.

Med največja tveganja na trgu sicer trenutno spadajo trgovinska pogajanja med ZDA in Kitajsko, brexit in fiskalne težave nekaterih držav evrskega območja. Predsednik Donald Trump je v tem tednu poslal delno spravni signal za rešitev trgovinske vojne med dvema največjima svetovnima gospodarstvoma in dejal, da je pripravljen podaljšati rok za dvig carin za kitajske izdelke, če bosta obe strani blizu sporazuma. Pogajalci iz obeh držav so ta teden začeli zadnji krog pogovorov pred iztekom roka za sklenitev sporazuma 1. marca, po izteku katerega je ameriški predsednik napovedal podvojeno stopnjo dajatev na 200 milijard dolarjev kitajskega uvoza, če sporazuma ne bo.