Ministrstvo za gospodarstvo bo prisluhnilo predlogu okoljskega združenja Rovo in dopolnilo posebni zakon o Magni, o čemer naj bi vlada odločala prihodnji četrtek, je po današnjem sestanku s predstavniki Rova povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Rovo se bo zato odpovedal upravnemu sporu glede okoljevarstvenega dovoljenja.

Kot je povedal Počivalšek, je bil pogovor s predstavniki Rova konstruktiven, po izmenjavi vseh mnenj pa so prišli do dogovora, da bodo predlog nevladne organizacije za dopolnitev zakona o Magnini naložbi v občini Hoče - Slivnica sprejeli, pripravili za vladno obravnavo in ga poslali v vladno proceduro ter o tem odločali na seji naslednji četrtek. »Po tehtnem razmisleku z obeh strani je prevladalo stališče, da je treba najti rešitev, in verjamem, da smo v tej smeri naredili korak naprej, da se ta zadeva razreši,« je dejal gospodarski minister.

V Rovu zadovoljni, Leben bo stisnil zobe

Predstavnik Rova Gorazd Marinček je zadovoljen, da so se na vladni strani tako bliskovito odzvali na njihovo odprto pismo, tudi predlog, da gre zadeva na vlado, je za njih sprejemljiv. »Želimo ohraniti 200 delovnih mest in zagotoviti, da jih bo v Hočah ustvarjenih še nadaljnjih 200. Odločitev vlade, ne glede na to, kakšna bo, bo po našem mnenju vplivala na razumevanje problemov okolja bolj kot doslej. S tem bomo zadovoljni v smislu, da se bomo odpovedali pritožbi na upravnem sodišču ne glede na to, kakšen bo sklep vlade, saj zaupamo v trezen premislek,« je dejal Marinček.

Okoljski minister Jure Leben, ki je sestanek zapustil nekoliko pred drugimi, je ob odhodu dejal, da v nekaterih primerih prevlada državni interes. »Malo bom stisnil zobe, vendar gremo naprej in skrbimo za ohranjanje nekega ravnotežja med razvojem in varovanjem okolja,« je dejal Leben.

Kompromis za rešitev naložbe

Rovo je vlado pozval, naj tako imenovani lex Magna dopolni tako, da vanj doda člen, po katerem investitor, v tem primeru graška Magna Steyr, ne glede na 69. člen zakona o vodah – ki govori o prepovedi dejavnosti, v katero so vključene nevarne snovi, na vodovarstvenem območju – lahko gradi objekt za namen strateške investicije na razvojnem območju. Kar je kompromis, da »greenfield naložba« kanadsko-avstrijskega avtomobilskega giganta, podprta z 18,6 milijona evrov državnega denarja, ne bi doživela poloma.

S to dopolnitvijo bi sicer vlada posredno priznala utemeljenost očitka naravovarstvenikov, da zakon o vodah prepoveduje gradnjo lakirnice na vodovarstvenem območju. V dosedanjih postopkih naravovarstvenikom te trditve doslej ni uspelo dokazati, saj so jo formalno izpostavljali izključno v postopku pridobitve okoljevarstvenega dovoljenja. Iz odločbe, s katero je ministrstvo za okolje prejšnji teden zavrnilo pritožbo Rovo na izdano okoljevarstveno dovoljenje, je razbrati, da bi se morali na omenjeno zakonsko prepoved sklicevati že v postopkih za pridobitev gradbenega dovoljenja in okoljevarstvenega soglasja. Na določila zakona o vodah naj bi se okoljevarstveniki, skratka, spomnili prepozno.

Del ekipe avstrijsko-kanadske avtomobilske multinacionalke je razplet sestanka spremljal v Ljubljani, za STA pa so v Magni potrdili, da so jih z ministrstva obvestili o vsebini dogovora. Kaj dogovor pomeni in kakšne so posledice dogovora za njihove proizvodne načrte, pa za zdaj še ne morejo komentirati, saj dogovor šele preučujejo, so dodali. Kot smo že poročali, so iz Magne v ponedeljek sporočili, da so zaradi zapletov z dovoljenji začeli priprave na morebitno selitev proizvodnje nazaj v Gradec.