Imam za to sredstva? Naj vas preveč ne skrbi. Pst, prišepnila bom nekaj pomembnega, kar posebno velja za našo elito (prosto po bivšem ustavnem sodniku Zobcu): »Posamezniki smo obdarjeni z neenakimi sposobnostmi za pridobivanje lastnine in zato je neenaka delitev lastnine naravna sestavina naše narave ter s tem naravnega reda svobodne družbe… « Razumete? Odgovor je torej na dlani. V naši svobodni neoliberalni Sloveniji sem si pač s svojo sposobnostjo pridobila kar zajetno premoženje neznanega izvora in naravno je, da je večina drugih revnih. Najbolj pa me veseli dejstvo, da mi zaradi premoženja nihče nič ne more.

Kot sem rekla, ustanovila bom svojo zasebno šolo. Dolžnost države je, da mi omogoči, da uresničim pravico do vzgoje in izobraževanja otrok v skladu s svojimi prepričanji. Imenovala jo bom Zavod božanskega Svaroga. Tudi jutranjo molitev že imam. (V zimsko-pomladnem času bomo slavili rojstni dan nepremaganega boga Sonca – Dies natalis Solis invicti.) Vas zanima, kako bomo molili? »Svarog, daj moč svojemu sinu, solsticijskemu mlademu soncu Svarožiču, da bo sonce spet pričelo rasti, da nam bo ustvarilo svetlobo in toploto, ki bo premagala temo in mraz ter tako prineslo življenje in radost. Amen!« Lepo, a ne? Mi, staroverci, nismo od muh. In verjamem, da nas je še veliko med nami.

S kadri in osnovnošolskim programom ne bo posebnih težav. Učiteljem bom zagotovila višjo plačo za manj dela, tistih nekaj predmetov pa bomo že uskladili z državnim programom. Kriteriji niso strogi, nadzora pa tudi ni skoraj nobenega. Če kreacionizem v cerkvenih šolah ne predstavlja problema, potem jih tudi moja prepričanja ne smejo. Veselim se širjenja poganstva v javnih šolah. (Če bodo misijonarji teološke fakultete tam širili katoliško vero, potem lahko odprejo vrata tudi nam.) Verjamem, da bom dobila koncesijo. Koncesijo in stoodstotno financiranje svojega programa. Malo me sicer skrbi zavajanje SDS in moralnega (?) teologa Štuheca, ki se je prav tako skliceval, da v ustavi piše o brezplačnem šolanju. Pa v resnici ne piše. Sprašujem se, ali učeni mož sploh zna dobro brati. Kakor koli, verjamem da bo Šarec vse uredil in spravil Pikala v red. On to dokazano zna.

Torej, dobila bom stoodstotno plačilo iz javnih sredstev. Starši bodo namesto denarja za naše obrede prinašali biološke pridelke, za katere smo hvaležni našim bogovom. Po zasoljeni ceni jih bom izvažala v tujino, javni denar pa bo, hop, končal v mojih žepih. Tudi jaz hočem jahto. Ustavno sodišče je na moji strani. Se čudite? Imam dokaz. V novoletni vrvež so mediji skoraj skrili novico, da lahko zdravniki koncesionarji sami razpolagajo z dobičkom, ni jim ga več treba vlagati v opravljanje in razvoj zdravstvene dejavnosti. Ustavni sodniki, hvala jim, so namreč presodili, da je zasebno nad javnim. In če to velja za zdravnike, bo tudi za nas, lastnike zasebnih šol. Obeta se nam bogata prihodnost. Iz javnih sredstev si bomo kovali dobičke, ustanavljali več in več novih šol, ki bodo prinesle dobičke na potenco. Kaj potem, če bomo raztrgali mrežo javnega šolstva. Država mora biti vitka in plitva. In vsak mora zase poskrbeti sam.

Vsa potna sem se zbudila. Me too? Sem tudi jaz pohodila vse svoje moralne norme? Sledilo je olajšanje. Bile so samo moraste sanje. A tudi resničnost ni rožnata. Že dr. France Bučar je opozarjal na 67. člen ustave, kjer je opredeljeno pridobivanje in uživanje lastnine. Ustavno sodišče pa nekatere pravice »pridno« postavlja nad druge. Pravice, na primer lastninske, neoliberalno razlaga. Kje pa je enakopravna obravnava načel socialne države? Počasi se pomikamo od socialne in pravne države, od javnega dobra, ločenosti Cerkve in države in prehajamo v vedno večje razslojevanje, kjer vse bolj postaja prirejeno za potrebe bogatih, vplivnih in Vatikana.

Polona Jamnik, Bled