Seveda se najdejo tudi takšni, ki odštejejo 25 evrov in več za tisti zadnji šopek na bencinskem servisu ter poklapano obljubijo, da se bodo prihodnje leto bolj potrudili. Mnogi pa ničesar ne prepustijo naključju in svojega partnerja ali partnerico povabijo na večerjo posebnih okusov.

Valentinovo v prestolnici

V času valentinovega so mesta polna gastronomskih ponudb, saj se veliko parov odloči ta dan preživeti v romantičnem vzdušju restavracij. V restavraciji Altrokè v središču Ljubljane se tudi letos pripravljajo na valentinovo večerjo. Jedilnik bo obarvan z mediteransko-istrskimi jedmi, ki so rdeča nit njihove restavracije, za šesthodni meni, ribjega ali mesnega, z vključeno vinsko postrežbo pa bo treba odšteti 43 evrov na osebo. V restavraciji ljubljanskega hotela Cubo bo gostom na voljo mesna ali ribja različica menija. Kot posebnost so letos pripravili še jedilnik za dve osebi, ki si ga lahko zaljubljenca delita. Za začetek pozdrav iz kuhinje in predjed, za glavno jed pa na primer lahko izbirajo med telečjim ramstekom, staranem v domačem bučnem olju, in njoki ter ribjo opcijo s filejem tune z avokadovo kremo, žafranovo omako, črnim korenom in sezamom. Za valentinovo pa ne sme manjkati sladica z jagodami in čokolado in morda še kateri izmed njihovih sezonskih ali klasičnih koktajlov. Ekipa Vivo cateringa bo v prostoru D125 gostom poleg dnevnih kosil ponudila tudi valentinov krožnik, prav vsem pa bodo postregli Vivovo valentinovo čokoladno presenečenje. Tako za kosilo kot za večerjo pa vas bodo z vso nežnostjo postregli tudi v Šestici. Gostje bodo lahko izbirali med tremi meniji – mesnim, ribjim in veganskim, za sedemhodni meni, ki ga bodo gostje začeli s kozarcem penine rose s srčki in končali s čokolado z malinami, pa bo treba odšteli 35 evrov.

Valentinovo po Sloveniji

V škofjeloški restavraciji Danilo bodo prepričevali s pethodnim jedilnikom. Ob penini gašper vam bodo postregli z govejim tatarjem in ajdovo pokovko. Sledili bodo ajdovi ravioli z dimljeno skuto, file brancina s kremo krompirja in hruško, nato še telečji hrbet s suhimi jurčki in seveda sladki zaključek. V restavracija Sedem v Mariboru bodo poskrbeli, da kemija ne bo samo med parom, ampak tudi na krožniku. Za 29 evrov ponujajo karpačo s hobotnico, z limonino majonezo in peno iz oliv, pastinakovo juho z okisanim in dehidriranim pastinakom, rožni sorbet, kakopak z vrtnico, ter hrbet divjega prašiča s topinamburjem in brusnicami. Pri ribah imajo polenovko v kakavovem maslu, s sladkim krompirjem in belgijskim radičem, pri sladicah malinovo panakoto s čokolado ruby in malino. Še drznejši so v bližnjem Rožmarinu, kjer bodo za 30 evrov pripravili terino dimljenih postrvi, topli radič in hrenovo kremo. Temu bo sledila kremna juha iz pastinaka in gomoljne zelene ter pesto bazilike, nato še file polenovke na ajdovi kaši z jurčki, maslena omaka z žafranom ali telečji medaljoni ob domačih pehtranovih štrukljih, suhe slive in omaka z modrim pinotom. Za zaključek pa še mousse iz temne čokolade, jagodna pena v kornetu in medeni orehi.

Na Obali, na portoroški promenadi, kjer deluje Istrian tapas, je za valentinovo v glavni vlogi ragu istrskega oslička, krompirjevi njoki s timijanom, prekuhana smetana in staran kozji sir. Če ste za ribe, vam bodo bližje ribji file s špinačo v hrustljavi kruhovi skorjici, peneča ostrigova omaka s kaviarjem, krompirjev pire z limeto. Na začetku dobite karpačo lososa z avokadovo kremo z baziliko, meni, vreden 28 evrov, pa sklene mousse iz maline in čokolade z mandljevim biskvitom.