Predsedujoča mariborska okrožna sodnica Andreja Lukeš je danes vendarle uspela pripeljati postopek do točke, na kateri je lahko sklenila rekordno dolg narok za izrek kazenske sankcije Senadu Softiću, ki je potekal od 4. januarja lani. Zavrnila je namreč vse dodatne predloge obrambe in stranke povabila k sklepni besedi. Sodbo bo izrekla jutri.

»Obtoženi je dejanje priznal,« je najprej poudaril višji tožilec Darko Simonič. »V oškodovanca je ustrelil najmanj 28-krat, hkrati je povzročil splošno nevarnost in poškodoval voznika avtomobila. Umor je organiziral in načrtoval, zagrešil ga je naklepno, brezobzirno, agresivno, brez občutka za druge. Svojega dejanja ni nikoli obžaloval.« Sodnici je predlagal izrek 27-letne enotne zaporne kazni in podaljšanje pripora do pravnomočnosti sodbe.

Četrtega oktobra 2017 je Softić na mariborski Titovi cesti umoril svojega nekdanjega soseda in nato počakal na prihod policistov, ki jim je pripomnil, da bi 52-letnega Mariborčana Rada Mitrovića znova umoril, če bi dobil priložnost. Ustrelil bi tudi svojo nekdanjo soprogo, če bi jo uspel izslediti.

Zagovornica trdila, da je zagrešil kvečjemu uboj

»Predlagana kazen ni poštena in pravična,« je ocenila zagovornica Tanja Kompara. Po njenih besedah je Softić dejanje zagrešil v obupu in ga ni načrtoval. »Od žalosti se mu je zmešalo,« je trdila in se zavzemala za izrek mile kazni s trditvijo, da je Softić zagrešil zločin v stanju zamračenega uma. Po njenem prepričanju niti ni storil umora. Ko je sredi belega dne na Titovi cesti, kjer je Mitrović s sodelavcema v avtomobilu čakal, da se na semaforju prižge zelena luč, v žrtev izpraznil dve pištoli, naj bi Softić zagrešil kvečjemu (po kazenskem zakoniku milejši) uboj. Prej naj bi trpel zaradi preganjavice.

»Obtoženi izrecno nasprotuje odpravi pripora in poudarja, da bo prestal pravično in pošteno kazen,« je sklenila odvetnica. »Ne nameravam bežati, to odpade,« jo je dopolnil Softić, ki se je v svoji sklepni besedi zgolj zahvalil odvetnici, sodnici, tožilcu, policistom in paznikom v zaporu.

Lukeševi je danes vendarle uspelo v Maribor hkrati povabiti vseh šest strokovnjakinj in strokovnjakov, ki so sodelovali pri pisanju izvedenskih mnenj o (ne)prištevnosti obtoženega morilca Senada Softića. Soočenje, ki je sicer potekalo za zaprtimi vrati, ni poenotilo mnenj izvedencev. Psihiater Mladen Vrabič je vztrajal pri (spornem) mnenju, da je bil Softić v času okrutnega grozovitega umora bistveno zmanjšano prišteven. Izvedenci psihiatri Peter Pregl, Blanka Kores Plesničar in Maja Rus Makovec ter psihologa Ivna Bulić in Bojan Zalar pa so bili enotnega mnenja, da je bil Softić zgolj zmanjšano prišteven, in sicer zaradi tako imenovane prilagoditvene motnje. »Glede na to, da soglasja med izvedenci ni bilo, naj sodišče sledi predlogu Vrabiča in pridobi izvedensko mnenje nevrologa, ki bi pri obtoženem ugotavljal obstoj morebitne možganske okvare,« je zatem predlagala zagovornica.

Tožilec se je zbal, da bo Softić pobegnil v domovino

Simonič je bil proti. V predlogu obrambe je zaznal zavlačevalni manever in opozoril, da je Softić v priporu od 4. oktobra 2017, torej skoraj leto in pol, »vsi pa vemo, kako dolgo je obdolženec lahko v priporu«. To je največ dve leti po vložitvi obtožbe. Po izteku roka bi Softić zakorakal na prostost in utegnil pobegniti v Črno goro.

Dogajanje v sodni dvorani je prej vznemiril obtoženi, ki je odgovornost za svoje okrutno dejanje ponovno prevalil na žrtev. Terjal je zaslišanje pripornika, ki naj bi poznal pokojnega Mitrovića in naj bi potrjeval, da je bil aroganten, brezobziren in agresiven. »Mitrović je hotel razdreti mojo družino, imel je razmerje z ženo, ki je policiji izdala, da imam doma orožje. Hotela sta se me znebiti v upanju, da bi me policija med aretacijo ubila, če bi se napačno odzval,« je ponavljal neresnice Softić.