Vlada je oktobra lani sprejela spremembe uredbe o ravnanju z odpadno embalažo. Z njo je komunalam omogočila, da nakopičeno odpadno embalažo, ki je niso prevzele družbe za ravnanje z odpadno embalažo, same oddajo v nadaljnjo obdelavo izvajalcem obdelave.

Ministrstvo je doslej prejelo 35 pogodb na podlagi te uredbe. Vrednost ukrepa je ocenjena na 1,15 milijona evrov, je povedala Boltejeva.

Preostalo nakopičeno odpadno embalažo in tudi nakopičene odpadne sveče naj bi odpeljali na podlagi interventnega zakona, ki je bil sprejet decembra. Na podlagi tega zakona je za odvoz označenih 13.700 ton odpadne embalaže in 696 ton odpadnih sveč, kažejo podatki ministrstva.

Za ta namen je rezerviranih 2,4 milijona evrov, javno naročilo za izbiro izvajalca pa je odprto do 18. februarja.

Z uredbo in interventnim zakonom je ministrstvo za okolje lani reševalo problematiko nakopičene odpadne embalaže in sveč, ki so se zaradi neprevzemanja na strani družb za ravnanje z odpadno embalažo nakopičile pri komunalah. Te so bile prisiljene odpadke improvizirano skladiščiti, kar je predstavljalo nevarnost za okolje in zdravje.

Trajno naj bi to področje uredil novi zakon o odpadkih, za katerega minister za okolje Jure Leben želi, da bi ga na vladi sprejeli do poletja.