Table z napisom Severna Makedonija bodo v prihodnjih treh dneh namestili na vseh mejnih prehodih, to velja tudi za mednarodni letališči v Skopju in Ohridu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Table bodo zamenjali tudi na vseh državnih uradih. Med drugim pa so k menjavi osebnih dokumentov pozvali tudi vse državljane, ki imajo glede na uredbo sicer za to na voljo pet let.

Makedonski mediji so danes poročali, da bodo v prihodnje zamenjali tudi mednarodno avtomobilsko oznako, ki je sedaj MK. Skopje bo sicer v prihodnjih dneh o spremembi imena obvestilo še Združene narode. Tako bo novo ime začelo veljati tudi po celem svetu.

Grčija je od leta 1991 nasprotovala imenu svoje severne sosede, saj imajo istoimensko severno pokrajino. Zaradi spora je Grčija blokirala pot Makedonije v zvezo Nato in Evropsko unijo. Strani sta lani poleti le sklenili zgodovinski prespanski sporazum, po katerem se je Makedonija preimenovala v Severno Makedonijo.

Grčija je nato v petek kot prva država zveze Nato ratificirala protokol o pristopu Severne Makedonije v zvezo Nato, v torek pa ga je kot druga država ratificirala Slovenija.