Med državama vladajo "izjemni zgodovinski in človeški odnosi", ki so premočni, da bi bili ogroženi, sta predsednika poudarila ob zaostrenih odnosih med italijansko populistično vlado in Macronovo administracijo. »Predsednik (Macron) je govoril z italijanskim predsednikom Sergiom Mattarello, potem ko je bil francoski veleposlanik v Rimu pozvan na pogovore,« so sporočili iz Elizejske palače. Odnose med državama zaznamujejo »izjemne zgodovinske, gospodarske, kulturne in človeške vezi,« je zapisano v izjavi, ki jo je objavila tudi italijanska vlada. Predsednika obeh držav sta se strinjala, da »imata Francija in Italija, državi, ki sta gradili Evropo, posebno odgovornost za skupno delovanje, da bi branili in ponovno zagnali Evropsko unijo«.

Francija je prejšnji teden na pogovore v Pariz poklicala svojega veleposlanika v Italiji, in sicer po vrsti »provokacij« voditeljev italijanske populistične vlade in vmešavanja v francoske notranje zadeve. Podpredsednika italijanske vlade Matteo Salvini in Luigi Di Maio sta zavrnila očitke in izrazila pripravljenost na pogovore.

Za ta korak se je Pariz odločil dva dni po tistem, ko se je podpredsednik italijanske vlade Di Maio v francoski prestolnici srečal s člani protestnega gibanja rumenih jopičev, ki že od novembra protestirajo proti Macronovi vladi.