Države z imenom Republika Makedonija ni več. Vlada v Skopju je v izjavi sporočila, da se država od včeraj imenuje Republika Severna Makedonija, potem ko je v veljavo stopil prespanski dogovor z Grčijo, ki določa spremembo imena države. Zadnji pogoj za uveljavitev prespanskega dogovora je bila grška ratifikacija protokola o pristopu Severne Makedonije k zvezi Nato, kar so v grškem parlamentu storili v petek. Protokol je včeraj kot druga ratificirala Slovenija, in sicer je zanj glasovalo 72 poslancev, 12 pa proti (proti so se izrekli v Levici in SNS). Kot tretja naj bi protokol danes ratificirala Albanija.

(Severna) Makedonija je svoje preimenovanje včeraj zaznamovala tudi z dvigom zastave zveze Nato pred vladno palačo v Skopju. Država sicer uradno še ni članica zavezništva, saj mora pristopni protokol ratificirati vseh 29 članic, kar lahko traja kakšno leto dni. Lahko pa bo že sodelovala na zasedanjih in v razpravah Nata. »Uspelo nam je! Naša domovina je na pravi poti. Postajamo trideseta članica Nata. Postajamo varna država. To je novo poglavje v naši zgodovini. Naj dolgo živi Republika Severna Makedonija!« je ob dogodku zapisal premier Zoran Zaev, ki je skupaj z grškim premierjem Aleksisom Ciprasom najbolj zaslužen za prespanski sporazum. Uveljaviti jima ga je uspelo uveljaviti kljub močnemu nasprotovanju opozicije in javnosti, Severna Makedonija pa zdaj upa tudi na junijski začetek pristopnih pogajanj z EU.

Odbor za podelitev Nobelovih nagrad za mir je včeraj sporočil, da je letos prejel 304 predloge, potem ko se je 31. januarja iztekel rok. Med favorite za nagrado štejeta prav Zaev in Cipras, pa tudi visoki komisariat Združenih narodov za begunce. ba