Nogometaši igrajo prve tekme osmine finala lige prvakov. Na drevišnjih tekmah je madridski Real velik favorit proti Ajaxu, več negotovosti se obeta na obračunu Tottenhama in Borussie Dortmund. Sodniki na tekmi v Amsterdamu bodo Slovenci z Damirjem Skomino na čelu.

Ajax – Real Madrid

Ajax je vzorčni primer uspehov kluba, ki so temeljili na vzgoji lastnih mladih igralcev. Evropski prvak je bil štirikrat v letih, ko v klubih še ni prevladoval kapital z drugih celin. Nazadnje je igral v izločilnih bojih leta 2006, ko ga je v osmini finala izločil Milan. Nizozemski gigant je letu 2019 zelo padel v formi, kar se je zgodilo v nepravem trenutku. Od treh porazov v nizozemski ligi je dva doživel prav na zadnjih treh tekmah, ko je izgubil derbi s Feyenoordom (2:6) in Heraclesom (0:1) ter enkrat remiziral, zato na drugem mestu zaostaja za PSV že šest točk. Na udaru kritik se je znašel prvi zvezdnik Frenkie de Jong, ki se bo poleti za odškodnino 86 milijonov evrov preselil v Barcelono. A v Amsterdamu se ne predajajo vnaprej, saj so na evropskih preizkušnjah v ligi prvakov neporaženi že 14 tekem.

»Real je favorit na vsaki tekmi ne glede na tekmeca, izjema je le gostovanje pri Barceloni na stadionu Camp Nou, kjer so možnosti izenačene. Zavedamo se, da bodo kaznovali vsako našo napako, obenem pa smo prepričani, da smo sposobni iztržiti ugoden izid. Ne glede na težave v zadnjem času lahko premagamo vsakega. To smo v letošnji ligi prvakov že dokazali na tekmah proti Bayernu in Benfici,« meni napadalec Ajaxa Dušan Tadić, ki je na zadnjih 12 tekmah dosegel 11 golov.

Trikratni zaporedni evropski prvak Real iz Madrida je na zadnjih šestih medsebojnih tekmah premagal Ajax z razliko v golih 20:1 in je drevi velik favorit. V zadnjih tednih je prišel v zmagovite tirnice in v Amsterdam dopotoval poln samozavesti po zmagi v mestnem derbiju proti Atleticu (3:1). Ker je Marcelo, v zadnjih letih eden zaščitnih znakov pri osvajanju lovorik, v slabi formi, vsi pričakujejo, da ga bo zamenjal Sergio Reguilón. Čeprav hitronogi Brazilec, ki je v klubu že od leta 2007, verjetno ne bo igral, je v središču pozornosti. Razkril je, da ima težave v komunikaciji z Balom, saj se z njim nikoli ne pogovarja španščini, ki je uradni jezik slačilnice, ampak v angleščini.

Verjetni postavi – Ajax (4-3-3): Onana, Mazraoui, Ligt, Blind, Tagliafico, Beek, De Jong, Schoene, Ziyech, Dolberg, Tadić. Real Madrid (4-3-3): Courtios, Carvajal, Varane, Ramos, Reguilon, Modrić, Casemiro, Kroos, Vazquez, Benzema, Junir.

Tottenham – Borussia Dortmund

Kluba sta se v zadnjih štirih letih merila v evropskih tekmovanjih, kjer sta bila po izkupičku izenačena. »Resnično verjamem, da lahko zmagamo na vsaki tekmi, obenem se zavedamo, kako zahtevno tekmovanje je liga prvakov. Tokrat bo naš tekmec vodilno moštvo nemške lige, ki ga spoštujemo, a tako kot vedno bomo naredili vse za našo zmago,« pravi trener Londončanov Mauricio Pochettino, ki ima težave s poškodbami, saj so v oskrbi zdravnikov Danny Rose, Dele Alli in Harry Kane. Pri Nemcih so poškodovani Marco Reus, Julian Weigl, Paco Alcacer in Lukasz Piszczek. Tekma bo posebna za Jandona Sancha, 18-letnega Londončana v dresu Borussie Dortmund, ki se bo želel izkazati pred svojimi someščani. Medtem ko je Tottenham v seriji štirih zaporednih zmag, je Borussia na zadnjih dveh tekmah le remizirala.

Verjetni postavi – Tottenham (3-5-2): Lloris, Alderweireld, Sanchez, Vertonghen, Tripper, Sissoko, Winks, Erikson, Rose, Llorente, Heung Min, Borussia Dortmund (4-2-3-1): Burki, Piszczek, Weigl, Diallo, Hakimi, Delaney, Witsel, Sancho, Goetze, Guerreiro, Alcacer.