Na avtobusih Ljubljanskega potniškega prometa nadzor nad plačilom vožnje izvaja osem nadzornikov, ki so zaposleni v javnem podjetju. Ti nadzor opravljajo vsakodnevno vse dni v letu, so zagotovili v LPP. Nadzorniki so lani identificirali 15.412 potnikov, ki so se z mestnimi avtobusi peljali brez plačila vožnje.

V Ljubljanskem potniškem prometu so sicer zadovoljni s poštenostjo svojih potnikov: »Število ugotovljenih kršitev je relativno majhno v primerjavi s številom potovanj, kar pomeni, da so naši potniki pošteni in tudi plačajo prevoz.«

Toda večine kršiteljev lani ni doletela denarna kazen, saj so v javnem podjetju Ljubljanski potniški promet povedali, da je občinski inšpektorat na njihov predlog inšpekcijski postopek uvedel »le« proti 1116 potnikom. Te je doletela globa v višini 40 evrov, preostali kršitelji pa so očitno morali na prvi postaji stopiti z avtobusa in si napolniti urbano. Ob tem velja omeniti, da so lani nadzorniki »ujeli« le dva tujca in jima izdali odločbo.

Število ur nadzora upadlo

Število postopkov se je lani v primerjavi z letom prej bistveno povečalo. Leta 2017 je bilo prekrškovnih postopkov pol manj, in sicer 505. Ob tem velja omeniti, da imajo potniki, ki se znajdejo v prekrškovnem postopku, možnost pritožbe v obliki vloge za sodno varstvo. Teh doslej ni bilo veliko, saj so na Ljubljanskem potniškem prometu povedali, da je bilo od leta 2014 vloženih le 37 zahtev za sodno varstvo. Kako uspešni so bili potniki s svojimi pritožbami, na Ljubljanskem potniškem prometu ne vedo, saj tovrstne evidence ne vodijo.

Presenetljivo pa je, da število opravljenih ur nadzora potnikov od leta 2014 upada. Če so nadzorniki Ljubljanskega potniškega prometa leta 2014 opravili kar 20.131 ur nadzora, so jih v letu 2018 opravili le še 12.148.

Na Dunaju 105 evrov kazni

V avstrijski prestolnici, kjer se z avtobusi, tramvaji in vlaki podzemne železnice vsakodnevno prepelje kar 2,6 milijona potnikov, je kazen za vožnjo brez veljavne vozovnice bistveno višja kot v Ljubljani. Dunajčani prekrškarje kaznujejo s kar 105 evri kazni. Zagrožena kazen znaša približno toliko kot dve mesečni vozovnici oziroma tretjina letne vozovnice.

»Avstrijska prestolnica spada v mednarodnem merilu med mesta z nizko stopnjo slepih potnikov. Sto kontrolorjev, ki dnevno preverjajo vozovnice, je lani preverilo 5,7 milijona potnikov, od katerih 1,9 odstotka ni imelo veljavne vozovnice,« so sporočili s predstavništva Dunaja v Ljubljani.