Letošnji nagrajenec za najboljšo rap pesem Drake je grammyja prvič sprejel osebno, na odru, zahvalni govor pa izkoristil za to, da je delil svoje mnenje o tem, kako nepomembni so za izvajalce pravzaprav grammyji, sploh v primerjavi s priljubljenostjo na spletu. »Ne gre za NBA, kjer na koncu leta v rokah držiš trofejo, ker si sprejemal prave odločitve in zmagoval tekme. Bistvo je v tem, da si zmagal že, če ljudje pojejo tvoje pesmi, če si junak v svojem rojstnem kraju,« je spodbudil glasbenike, naj svojo glasbo ustvarjajo ne glede na to, koliko priznanj dobijo. Nadaljeval je: »Poglejte, če obstajajo ljudje z običajnimi službami, ki prihajajo na vaše koncerte v dežju, snegu in za vstopnice porabijo svoj težko prisluženi denar, ne potrebujete te nagrade, prisežem, saj ste že zmagali.«

Prišel ni niti zmagovalec večera

Če je Drake hotel povedati še kaj, tega ni mogel storiti, ker so mu organizatorji ugasnili mikrofon in preskočili na reklame, podelitve pa s tem še vedno niso skrajšali, saj je trajala več kot tri ure in pol. A je Drake že tako povedal dovolj, z njim pa se je glede na njihovo neprisotnost strinjalo tudi več drugih glasbenikov. Dobitnica grammyja za najboljši pop album Ariana Grande je to, da je ne bo, napovedala že dneve prej, ker ji šef Grammyjev Ken Ehrlich ni pustil, da bi na podelitvi nastopila s pesmijo po svoji izbiri, igralec in režiser filma Zvezda je rojena Bradley Cooper, ki je bil z Lady Gaga nagrajen za najboljši pop duet, je raje sedel v Londonu na podelitvi britanskih filmskih nagrad bafta, Taylor Swift pa je imela preveč dela s snemanjem muzikala Cats.

Iz neznanih razlogov so med drugim manjkali še Kendrick Lamar, Jay Z, Rihanna, Kanye West, Ed Sheeran in zmagovalec večera Childish Gambino, ki je med drugim prejel grammyja za ploščo leta in posnetek leta. Nagradi je dobil za družbenokritično pesem This is America, ki jo spremlja enako kritičen video na temo rasnih predsodkov, ter se zapisal v zgodovino s tem, da je rap pesem prvič zmagala v obeh omenjenih kategorijah. Childish Gambino s pravim imenom Donald Glover, pod katerim je znan tudi kot igralec in scenarist, je prevzemanje nagrad prepustil soavtorju skladbe Ludwigu Goranssonu, ki pravega odgovora na to, zakaj po njih ni prišel Gambino, ni imel.

Sedem odstotkov manj ključnih gledalcev

Grammyji so glede na vse večji osip zvezd tako še v hujši godlji kot oskarji. Podelitev oskarjev se spopada z nizko gledanostjo, a si na njih še vedno želi biti vsak, ki kaj pomeni v filmski industriji, podelitev grammyjev pa nima samo težav z gledanostjo, ampak tudi s prepričevanjem glasbenikov o njihovi pomembnosti, kar pa je v času youtuba, platform za pretakanje glasbe in všečkov vedno težje. Kljub temu si organizatorji podelitve grammyjev vseeno lahko oddahnejo, saj so obdržali vsaj gledanost iz prejšnjega leta, ki je leto prej v primerjavi z letom 2017 padla za kar 24 odstotkov. Po podatkih Nielsena si jih je na televiziji CBS, ki je podelitev prenašala, ogledalo 19,9 milijona gledalcev, kar je celo sto tisoč več kot lani, raste pa tudi gledanost na digitalnih platformah, tako da si je celo ali vsaj en del podelitve ogledalo skupno okoli 40 milijonov ljudi.

Po drugi strani je za grammyje skrb vzbujajoče to, da je od lani za sedem odstotkov padel delež gledalcev, starih od 18 do 49 let, ki so ključni za prodajo oglasov, tako da to ostaja izziv za naslednja leta. Morda velja pri reševanju tega izziva prisluhniti youtubu in všečkom.