Potem ko je na HBO januarja že prišla mini serija Pravi detektiv, ki v tretji sezoni preskakuje med tremi časovnimi obdobji, glavno vlogo v njej pa igra Mahershala Ali, predlanski dobitnik oskarja za stransko vlogo v Mesečini in letošnji nominiranec za oskarja za stransko vlogo v Zeleni knjigi, nas v naslednjih mesecih čaka še kar nekaj serij, ki smo jih vzljubili, in novih serij, ki obetajo.

Peta sezona Črnega ogledala bo na spored Netflixa prišla šele v drugi polovici letošnjega leta, druga sezona Majhnih laži (Big Little Lies), ki bo tudi zadnja, pa junija, in sicer na HBO. V njej bo poleg Nicole Kidman, Laure Dern, ShaileneWoodley in Reese Witherspoon igrala Meryl Streep, ki bo zagotovo privabila nove gledalce, enako pa se bo zgodilo s serijo Krona (The Crown), saj se igralski ekipi pridružuje Olivia Colman, ki letos pobira nagrade za glavno vlogo v zgodovinski drami o britanski kraljici Ani Najljubša. V Kroni bo krono prevzela od Claire Foy, ki je Elizabeto II. igrala doslej, serija pa napreduje v 60. leta prejšnjega stoletja. Datum premiere Krone še ni znan, prav tako pa tudi ne za britansko policijsko uspešnico Line of Duty in zgodovinsko dramo Poldark, ki se letos s peto sezono vračata na BBC One. Od britanskih serij se letos vračajo še Peaky Blinders, Fleabag in Tabu, od ameriških pa Deklina zgodba, Ubijanje Eve, zadnja sezona Domovine, Stranger Things, Ozark, You in Mindhunter, že naslednji mesec bomo gledali Ameriške bogove in Milijarde, aprila pa zadnjo sezono Podpredsednice, ki je bila na čakanju zaradi kemoterapij glavne igralke Julie Louis - Dreyfus, in Igro prestolov, ki se letos končuje.

Od politike do fantazije

Med novostmi, ki nas čakajo do spomladi, so nekatere že prišle v ponudbo servisov za ogled videa na zahtevo. Od Netflixovih produkcij velja izpostaviti dve. Ena je Russian Doll, ki vas bo z zgodbo o Nadii, ki se vsak dan pojavlja na isti zabavi in vsak dan tudi umre, spomnila na Neskončen dan, a po tretji epizodi začela vračati za potrpljenje, ki ste ga vložili v serijo, in razpihnila dvome, da gre za pretenciozno dramo brez originalnosti. Druga pa je glede na ocene gledalcev na IMDB močno podcenjena drama Black Earth Rising z Johnom Goodmanom in Michaelo Coel v glavnih vlogah. Serija, ki obdeluje genocide nad Tutsiji v Ruandi, je zahtevno čtivo, a eno od tistih, ki se na televiziji znajdejo le na nekaj let, se ji pa pozna, da jo je spisal isti avtor kot vohunsko-politično dramo Častna ženska (The Honourable Woman) Hugo Blick.

HBO je poleg Pravega detektiva po novem letu prinesel še črno komedijo Črni ponedeljek z Donom Cheadlom v glavni vlogi, ki je postavljena na ameriško borzo oziroma Wall Street v 80. letih prejšnjega stoletja, težko pa čakamo Good Omens, ki jih pripravljata Amazon in BBC za ljubitelje pisatelja Neila Gaimana. Po romanu Gaimana so na Amazon že prišli Ameriški bogovi, nova serija pa bo nastala po eni njegovi knjigi Dobra znamenja, v kateri bosta demona in angela, ki se združita, da bi rešila svet pred apokalipso, igrala David Tennant in Michael Sheen. Datum premiere bo še objavljen, tako kot se še ne ve, kdaj bomo v vlogi kraljice Katarine Velike videli britansko igralko Helen Mirren, ki je kraljic že vajena, saj je igrala tako Elizabeto I. kot Elizabeto II. Serijo Katarina Velika (Catherine the Great) pripravlja televizija Sky v sodelovanju s HBO, štiridelna drama pa se bo osredotočila na zadnji del Katarinine vladavine in njeno zvezo z Grigorijem Potemkinom. Sky s HBO snema tudi serijo Černobil o katastrofi v Černobilu, v ospredju pa bodo zgodbe ljudi, ki so se z jedrsko nesrečo ukvarjali v dobrem in slabem smislu. V njej bodo igrali Stellan Skarsgård, Emily Watson in Jarred Harris ter na spored prihaja maja. Spomladi bo na ogled tudi serija MotherFatherSon, v kateri bo glavno vlogo in svojo prvo veliko vlogo v televizijski seriji imel Richard Gere, ki bo igral medijskega mogotca.