»Medveščak izgubil devetič v nizu«, »Medveščak poražen že trinajstič zapored« in »Katastrofa Medveščaka: ponižani z 10:0 za 22. zaporedni poraz«, se glasijo naslovi hrvaških medijev, ki v letošnji sezoni poročajo o najuspešnejšem hokejskem klubu na Hrvaškem. Ekipa, ki je še pred dvema letoma nastopala v močni ligi KHL in je s spektakli v zagrebški in puljski Areni poskrbela za hokejsko evforijo v hrvaški prestolnici ter širše, se je v začetku februarja zaradi nakopičenih dolgov poslovila od razširjenega avstrijskega prvenstva. Predčasno, saj se je odpovedala obračunom v kvalifikacijski skupini in nastope v EBEL zaključila že po rednem delu.

Slovo je bilo grenko, predvsem pa boleče. Zadnjo od kar 291 tekem v EBEL so Zagrebčani namreč odigrali na domačem ledu proti češkemu Znojmu, ki jih je nadigral z 11:2. Za Medveščak je bil to 26. zaporedni poraz, skupno pa 35. v sezoni. Regularni del je tako sklenil z vsega šestimi zmagami, 78 doseženimi goli in kar 260 prejetimi. Kljub temu je publika domače hokejiste nagradila z gromkim aplavzom, precej manj potrpljenja pa pokazala do klubskega vodstva. Navijači so mu dali jasno vedeti, da ga krivijo za nastale razmere, s številnimi transparenti pa zahtevali, da odstopi.

A ta za zdaj ostaja, vključno s predsednikom Damirjem Gojanovićem, sicer najbolj zaslužnim za dvig priljubljenosti najhitrejše moštvene igre pri naših sosedih. »Sam bom zagotovo ostal, dokler se stvari ne uredijo. Imam obveznosti in nisem oseba, ki bi se umaknila in pobegnila,« je pred tednom dni za hrvaške medije spregovoril Damir Gojanović. Od tedaj je potapljajočo se zagrebško barko že zapustila tudi večina slovenskih hokejistov, ki so po kadrovskem in igralskem osipu lanskega novembra in decembra postali nosilci igre. Napadalec Nik Simšič in branilec Mark Čepon sta se pridružila ljubljanski Olimpiji, medtem ko Mitja Robar novega delodajalca še išče. Zvest klubu za zdaj ostaja le Domen Vedlin.

Čeprav se zdijo finančne težave Medveščaka nepremostljive, saj je med drugim ostal tudi brez glavnega sponzorja, ga s prostovoljnim delom pri življenju držijo zlasti hokejski zanesenjaki. »Tako jaz kot moja sestra sva prostovoljki že pet mesecev, le da ona pa pomaga pri podeljevanju novinarskih akreditacij. Prostovoljno pomagajo tudi moji starši,« je za vijesti.hr pred časom razkrila Medveščakova fizioterapevtka Helena Prpić. Optimizma sicer ne vliva niti izjava enega od zaposlenih, ki je za časnik Jutarnji list razkril, da na bančnem računu Medveščaka januarja ni bilo niti lipe, kaj šele evra.

Gojanović vseeno zatrjuje, da bo klub še naprej igral tekme, le da brez številne tujske legije, ki so jo zdaj nadomestili z domačimi hokejisti. »Medveščak vsak dan igra tekme. Še vedno nastopamo v slovenskem in domačem prvenstvu,« pravi prvi operativec kluba, ki že tehta možnosti, kako naprej. Poleg igranja v slovenskem državnem tekmovanju se spogleduje z vstopom v madžarsko prvenstvo, izključen pa ni niti prihod v alpsko ligo, kjer v boju za najvišja mesta zadostuje že vložek v višini 500.000 evrov. Zadnja možnost bi bila bržkone najbolj privlačna tudi za navijače, saj bi se v hokejske arene vrnili dvoboji z Olimpijo in Jesenicami, ki so v preteklosti redno polnili zagrebško dvorano Dom športov.