»Že več kot 10 let opozarjamo na preobremenjenost in pomanjkanje izvajalcev zdravstvene nege. Ti v vse večjem številu odhajajo na delo v tujino ali celo zapuščajo poklic,« so v odzivu na ministrove izjave zapisali v Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica - Zveza).

V Zbornici - Zvezi se sprašujejo, v katerem vzporednem svetu živi minister za zdravje, ki se spreneveda glede nemogočih razmer v zdravstvenem sistemu in trdi, da številke kažejo, da problemov ni. Kot so zapisali, so zdravstveni timi preobremenjeni in s skrajnimi močmi vzdržujejo strokovnost. »Enostavne rešitve, ki ne bodo sistemsko reševale težav v zdravstvenem sistemu, bodo še poslabšale razmere,« so prepričani. Dodali so še, da kakovostne in varne obravnave bolnikov s premalo in s preobremenjenim kadrom ne bo mogoče zagotoviti.

Ministra Fakina v Zbornici - Zvezi vse od nastopa mandata prosijo za sprejem pripravljenega dokumenta Kompetence in poklicne aktivnosti izvajalcev v dejavnosti zdravstvene nege, ki je osnova za nadaljnje urejanje dejavnosti zdravstvene nege in poklica ter temelj za nadaljnjo vzpostavitev kadrovskih standardov in normativov. Dokument je stroka pripravila decembra 2017 skladno z zakonom o zdravstveni dejavnosti, a še vedno čaka na podpis ministra, so spomnili. Na konkretna vprašanja, zakaj minister blokira dokument, še niso prejeli odgovora.

Zbornica - Zveza se pridružuje zdravnikom v pozivu k sistemskemu reševanju razmer v zdravstvenem sistemu, saj je slovensko zdravstvo v slabem stanju. »Ni več časa za sprenevedanje, skrajni čas je za resen in temeljit pristop k reševanju težav zdravstvenega sistema,« je še pozvala predsednica Zbornice - Zveze Monika Ažman.