Slovenija je v prodajnem postopku, v katerem sta se srečala ponudba in povpraševanje, uspela prodati 65 odstotkov delnic NLB, slabih deset odstotkov, konkretno deset odstotkov minus delnica, pa je ostalo neprodanih in naj bi se v skladu s terminskim načrtom prodalo do konca tega leta, je stanje povzel minister.

Slovenija po Bertoncljevih besedah zavzema stališče, da bodo prodajo nadaljevali, a da bi bilo za nadaljnji razvoj NLB dobro, da bi se odpravile omejitve na področju opravljanja storitev lizinških poslov in faktoringa ter zapiranja poslovalnic, predvsem pa je ključno vprašanje prodaje hčerinske zavarovalnice NLB Vita do konca tega leta. Evropska komisija je nedavno potrdila, da je v stiku s slovenskimi oblastmi glede NLB, a obenem poudarila, da na splošno od članic EU pričakuje spoštovanje zavez glede državnih pomoči v določenih rokih.

Minister je v odzivu na stališče komisije danes ponovil, da bodo nadaljevali prodajo preostalih desetih odstotkov minus delnica, tako da pridejo do ciljnega rezultata - da je država lastnica 25 odstotkov in delnice. Ob tem je izpostavil, da gre za vmesno, prehodno obdobje do maja oziroma junija, v katerem želijo najti zadovoljive rešitve. O podrobnostih te rešitve minister ni želel govoriti, razmišlja pa se po njegovih besedah v smeri zamrznitve pravic za neprodanih deset odstotkov v zameno za spremembo zavez. To ocenjuje kot razumljiv predlog.

Država je lani delno privatizirala NLB, za katero so po sanaciji leta 2013 veljali omejevalni ukrepi, ki so ji preprečevali konkurenčno prednost pred drugimi bankami, ter izravnalni ukrepi, ker je država delno prodajo večkrat odložila. Lastniki 65 odstotkov banke so postali različni vlagatelji, država pa je obdržala 35 odstotkov. Ker pa prodaja celotnega državnega lastniškega paketa v višini 75 odstotkov minus ene delnice ni bila izvedena do konca lanskega leta, za NLB še vedno veljajo določene omejitve in zahteve. Država mora v skladu z zavezami letos prodati še deset odstotkov NLB.