V središču zgodbe je dejstvo, da letalski prevozniki za let z več postanki večkrat zaračunajo manj kot za let z eno samo destinacijo brez presedanja, poroča Independent, ki je navedeno »prevaro« tudi preveril. Če bi potnik želel potovati iz Moskve do Pariza septembra 2019, bi ga to stalo slabih 250 evrov. Če pa bi kupil vozovnico, ki sicer povezuje Moskvo - Pariz - London, bi ga to stalo le 82 evrov. Pri tem bi se lahko odločil, da se zadnjega leta, ki povezuje Pariz in London, preprosto ne bo udeležil. Za svoje potovanje bi tako odštel manj kot tretjino cene direktne poti.

Primer, v katerem Lufthansa od neimenovanega potnika zahteva denarno izplačilo, je sicer že bil na sodišču, kjer so odločili v korist potnika, vendar je Lufthansa dobila dovoljenje za pritožbo. Za tovrstne izmišljene kombinacije se odloča vedno večje število potnikov, pri tem pa jim pomagajo tudi posebne spletne strani, ki izračunajo, katera kombinacija destinacij je najugodnejša, če se vmes kateremu izmed letov odpovemo.

Ob uporabi trika lahko pride do več zapletov

Kot poroča Independent, se ob uporabi tega trika sicer lahko pojavi več zapletov. Eden pogostejših se lahko zgodi, ko se potniki odločijo, da se bodo izognili že prvemu segmentu svoje poti. Na primer, da ima potnik kupljeno vozovnico za potovanje Dublin - London - New York, pa želi v resnici potovati le iz Londona v New York. Ko bo potnik prišel na letališče v London, se mu lahko zgodi, da je letalski prevoznik odpovedal celotno potovanje, ker se potnik ni prikazal za prvi let. Potnikom, ki se odločijo, da se ne bodo prikazali na zadnjem letu potovanja, se lahko zgodi, da bo, na primer, njihova prtljaga kljub temu pripotovala na končno destinacijo. Izkušeni »izkoriščevalci tarif«, kot so jih poimenovali nekateri mediji, zato potujejo le s prtljago, ki jo lahko nesejo na krov letala.

Sicer nekateri letalski prevozniki potnike redno opozarjajo, da jih lahko ob izkoriščanju tovrstnih praks čaka dodatno plačilo. British Airways, na primer, opozarja, da bodo potniki morali plačati razliko v ceni, če spremenijo potovanje brez njihovega strinjanja in je cena za nastali prevoz v realnosti višja od prvotno plačane. Kljub temu je primer Lufthanse eden prvih znanih, kjer se potniku za tovrstno izigravanje obeta kazen. Prav zato želi Lufthansa postaviti zgled in odvrniti ljudi od te prakse. Nizkocenovni letalski prevozniki pri tovrstnih trikih niso oškodovani, saj lete zaračunavajo po posameznih segmentih.