Avstralski poslanci so namreč vztrajali pri tem, da imajo begunci, ki so v Avstralijo prišli po morju in so jih oblasti nato namestile v namestitvene centre na Papuo Novo Gvinejo in otoško državico Nauru, še vedno pravico do zdravljenja v Avstraliji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poslanci so s 75 glasovi proti 74 sprejeli dopolnilo opozicije, ki omogoča, da se zdravniki odločijo za premestitev beguncev iz t. i. off-shore centrov za pridržanje na zdravljenje v Avstralijo.

Parlament tako ni sledil predlogu premierja Morrisona glede zdravstvene obravnave prosilcev za azil, s tem pa je njegova vlada postala prva po skoraj stoletju, ki je pri glasovanju o zakonodajnem predlogu izgubila podporo v parlamentu.

Morrison izključuje možnost predčasnih volitev

Kot poroča AFF, gre za velik udarec za avstralskega premierja, ki je lani izgubil parlamentarno večino in je v parlamentu računal na glasove neodvisnih poslancev. Izid pa je že sprožil ugibanja, ali sploh lahko še ostane na položaju.

Ko je tedanja avstralska vlada leta 1929 izgubila podporo pri glasovanju o zakonodajnem predlogu, je takratni premier Stanley Bruce nemudoma razpisal volitve, na katerih je bil nato poražen.

Tudi ko je vlada nekdanjega premiera Arthurja Faddena leta 1941 izgubila simbolično glasovanje o proračunu, je premier takoj odstopil.

Morrison pa je prejšnji teden izključil možnost razpisa predčasnih volitev, če bi bila njegova vlada v parlamentu poražena zaradi »neumnega« zakona.

Canberra od leta 2013 prosilce za azil, ki po morski poti skušajo doseči Avstralijo, namešča v taborišča v Nauruju in na otoku Manus, ki je del Papue Nove Gvineje. Nauru leži okoli 3000 kilometrov severovzhodno od Avstralije in šteje okoli 13.000 prebivalcev. Vendar pa se kritike zaradi tega ukrepa krepijo še zlasti po poročilih o zlorabah, samomorih in dolgih obdobjih pridržanja v teh centrih.