Zahteve po odstopu predsednika evropskega parlamenta Antonia Tajanija se množijo. Pod peticijo, katere pobudniki so Socialni demokrati, se je že podpisalo več nekdanjih in sedanjih visokih politikov iz Slovenije, Hrvaške in Italije ter uglednih intelektualcev iz teh treh držav. Poleg odstopa predsednika evropskega parlamenta zahtevajo tudi, da se do njegovih izjav opredelita evropski svet in evropska komisija. »Želimo, da takšne retorike visokih funkcionarjev Evropske unije ne podpirata in jo zavračata.«

Med podpisniki peticije najdemo bivša predsednika Slovenije in Hrvaške Milana Kučana in Stjepana Mesića, nekdanja predsednika slovenskega parlamenta Jožefa Školča in Milana Brgleza, aktualnega predsednika državnega zbora Dejana Židana, slovenska evropska poslanca Tanjo Fajon (SD/S&D) in Igorja Šoltesa (Zeleni), evropskega poslanca iz hrvaške SDP Tonina Piculo, senatorko slovenskega rodu v italijanskem parlamentu Tatjano Rojc, zaslužnega profesorja ljubljanske pravne fakultete Boruta Bohteta, profesorico na ljubljanski fakulteti za socialno delo Gabi Čačinovič Vogrinčič, zaslužnega profesorja Univerze v Ljubljani in Univerze Bologna Rudija Rizmana, režiserja Jana Cvitkoviča, pisatelja Aleša Štegra in Lenarta Zajca…

Tajani je izgubil verodostojnost

»Revizionistične izjave predsednika evropskega parlamenta Antonia Tajanija, ki opravičujejo fašizem, so nas spodbudile, da kot državljanke in državljani posameznih držav Evrope zahtevamo njegov nepreklicni odstop s predsedniške funkcije izjemno pomembne institucije Evropske unije, ker je s takšnimi izjavami izgubil verodostojnost, ki jo mora imeti predsednik evropskega parlamenta,« lahko preberemo v peticiji. Podpisniki so še ocenili, da je Tajani v svojih izjavah v Bazovici »s povsem nedopustno retoriko izvajal revizijo zgodovine in ob tem pozdravljal italijansko Istro, italijansko Dalmacijo, s tem pa izkazoval fašistične ozemeljske težnje, ki ne sodijo v Evropo 21. stoletja«.

Da mora Tajani odstopiti, so Socialni demokrati ocenili že v ponedeljek, danes pa ga je k tej potezi v evropskem parlamentu javno pozvala Tanja Fajon. Kako gleda na izjave v Bazovici, je želela Fajonova v evropskem parlamentu povprašati tudi italijanskega premierja Giuseppeja Conteja, a ji Tajani ni dal besede, zaradi česar je poslanka iz vrst SD odločno protestirala. To nedemokratično ravnanje predsednika evropskega parlamenta jo je še utrdilo v prepričanju, da mora Tajani zapustiti visoko funkcijo.

Če sta stranki SD in NSi velikokrat na nasprotnih političnih bregovih, pa sta glede Tajanijevega izpada v Bazovici na podobnih frekvencah. »Gre za škandalozne izjave predsednika evropskega parlamenta, ki podžigajo nestrpnost, ne prispevajo k miru in medsebojnemu razumevanju na obeh straneh meje. Tudi njegovo pojasnilo je po mojem mnenju neprimerno, ceneno in ga ne kupim,« je danes dejal poslanec NSi Jernej Vrtovec in se tudi zavzel za Tajanijev odstop. Spomnimo, da Tajani svojih nedeljskih izjav ni umaknil, ampak je dejal, da so ga drugi narobe razumeli. Evropski poslanec iz vrst Nove Slovenije Lojze Peterle pa je danes dopoldne zapisal, da nas »vsako ekskluzivistično spominjanje, ki ne upošteva celote zgodovinskega dogajanja in ni pietetno do vseh žrtev, vrača v čase ran, nacionalizma, hladne vojne in razdeljene Evrope«.

Blag odziv SDS

Medtem ko večina slovenskih evropskih poslancev z leve in desne strani – Tanja Fajon, Ivo Vajgl, Igor Šoltes, Lojze Peterle in Franc Bogovič – nad Tajanijevimi besedami v Bazovici ni skrivala ogorčenja, pa so bili evropski poslanci iz stranke SDS dolgo zelo prizanesljivi. Ocenili so sicer, da bi k spravi usmerjena politika morala z enakimi vatli meriti tudi žrtve fašističnega nasilja, hkrati pa izjavili, da spoštujejo poklon italijanske politike žrtvam revolucionarnega komunističnega nasilja, in kot dobronamerna sprejeli Tajanijeva pojasnila.

Izjave predsednika evropskega parlamenta o italijanski Istri in Dalmaciji, ki so na noge dvignile slovensko in hrvaško javnost, so bile tudi ena od tem na današnjem večernem rednem srečanju poslanske skupine največje politične grupacije Evropske ljudske stranke (EPP), katere član je Tajani in v kateri deluje pet poslancev iz Slovenije: Milan Zver, Romana Tomc, Patricija Šulin, Lojze Peterle in Franc Bogovič. Slednji nam je že popoldne dejal, da kljub vse številnejšim pozivom k odstopu predsednika evropskega parlamenta česa takega 100 dni pred evropskimi volitvami ne gre pričakovati. Politična skupina EPP ne bo dovolila, da bi se pred volitvami delila, čeprav se v tej desnosredinski grupaciji soočajo z vedno večjimi izzivi desnega populizma. To se je potrdilo tudi na omenjenem sestanku poslanske skupine EPP. Slovenski in hrvaški poslanci te grupacije so se podpisali pod izjavo, v kateri obsojajo Tajanijeve besede, zahtevajo bolj jasno opravičilo in umik njegovih izjav v Bazovici. Kakršne koli zahteve po odstopu pa v njej ni.

Cerar v pismu: Pojasnilo ni dovolj

Slovenski zunanji minister Miro Cerar je danes popoldne vendarle poslal Antoniu Tajaniju napovedano protestno pismo, v katerem je predsednika evropskega parlamenta opozoril, da njegove izjave v Bazovici niso bile v duhu Evropske unije ne njenih ustanovnih vrednot. »Vračajo nas v čase, ko se je z nevarno retoriko v Evropi spodbujalo k sovražnostim do drugih narodov ter ustvarjalo napetosti med narodi in državami. Vaše izjave smo mnogi razumeli kot grožnjo, zato od vas pričakujemo iskreno opravičilo. Pojasnilo o domnevnem nerazumevanju vaših trditev žal ni dovolj, saj so te v nasprotju s temeljnimi načeli evropske ureditve, določenimi s helsinško sklepno listino o varnosti in sodelovanju v Evropi,« je zapisal Cerar. Kot je napovedal zunanji minister, je predsedniku evropskega parlamenta v pismu priložil tudi poročilo mešane slovensko-italijanske komisije, ki je opisala slovensko-italijanske odnose v obdobju med letoma 1880 in 1956, to pa zato, ker »tragični dogodki naše skupne zgodovine ne bi smeli biti predmet političnih reinterpretacij«.