»Potem ko sem se nekaj časa počutila zelo slabo, sem se na hitro vrnila s priprav v Avstraliji, doma opravila nekaj zdravniških pregledov, ki so pokazali, da imam levkemijo. Še vedno niti sama ne morem tega verjeti in sem povsem zmedena, šokirana,« je zapisala mlada plavalka, ki se je prebila na veliko sceno na lanskih azijskih igrah, ko je osvojila neverjetnih šest zlatih kolajn in napovedala boj za olimpijska odličja v domačem Tokiu.

Najstniška senzacija, lastnica številnih japonskih rekordov, naj bi bila prva favoritinja za olimpijski naslov na 100 metrov delfin. Ikeejeva je navijačem sporočila, da je odločena, da bo dobila boj z boleznijo in jo premagala, potem ko je morala predčasno zapustiti plavalni kamp v Avstraliji.

Na azijskih igrah osvojila osem odličij

»Če se bom ustrezno zdravila, lahko premagam to bolezen,« je še dejala plavalka in potrdila, da ne bo nastopila na aprilskem prvenstvu Japonske: »Trenutno se bom povsem posvetila in osredotočila na zdravljenje in si prizadevala, da vam pokažem še močnejšo Rikako Ikee kot prej.«

Ikeejeva je na azijskih igrah v Džakarti ukradla soj medijskih žarometov kitajskemu plavalnemu zvezdniku Sun Yangu, potem ko je osvojila kar osem kolajn; poleg šestih zlatih še dve srebrni. Pred njo je takšen zbir odličij na enih igrah uspel le še severnokorejskemu strelcu So Gin-manu leta 1982.

Letos bi bila na svetovnem prvenstvu ena glavnih favoritinj na 100 m delfin in 200 m prosto.