Trump si je izbral El Paso, da Ameriki pokaže, da zidovi na meji delujejo, saj je El Paso eno najvarnejših mest v ZDA. O'Rourke je nasprotno trdil, da je njegov domači El Paso že 20 let najvarnejše mesto v ZDA, torej še preden so leta 2008 dokončali zadnji projekt širitve ograje na meji.

Uradna statistika kaže, da je imel El Paso že leta 2005 pol manjšo stopnjo umorov, kot pa je bilo povprečje ZDA. To je bilo leto pred začetkom širitve obstoječe ograje. Število nasilnih kriminalnih dejanj je v El Pasu padlo s 5000 v letu 1995 na 2700 v letu 2016. Ampak stopnja nasilnega kriminala je v istem času podobno padla po vseh ZDA.

El Paso meji na Ciudad Juarez, kjer so v prejšnjem desetletju divjale grozljive vojne med mamilarskimi tolpami. Leta 2011 je prevladal kartel Sinaloa, ki ga je takrat še vodil danes v ZDA zaprti šef El Chapo. Od takrat je bolj ali manj mir.

Prvi je z zborovanjem pričel O'Rourke

Zborovanje je najprej začel O'Rourke, ki je novembra lani odmevno tesno izgubil teksaške senatne volitve proti republikancu Tedu Cruzu in sedaj velja za možnega demokratskega predsedniškega kandidata leta 2020. O'Rourke je povedel nekaj tisoč demonstrantov po mestu do bejzbolskega stadiona v neposredni bližini športne dvorane, kjer je svojim podpornikom govoril Trump.

Newyorški bogataš je nemudoma začel primerjati množici in se je norčeval iz O'Rourka, da je njegova majhna, morda le 200 do 300 ljudi. Izrazil je mnenje, da je to konec O'Rourkovih predsedniških upov. Glede na kapacitete stadiona je množica štela najmanj 5000 ljudi.

O'Rourke je poudaril, da je El Paso eno najvarnejših mest kljub zidu, ne pa zaradi zidu. »Zidovi ne rešujejo življenj, ampak jih končujejo,« je dejal in svoje zborovanje opredelil kot zborovanje za resnico. Ta resnica naj bi bila, da se prebivalci El Pasa in celotnih ZDA nimajo česa bati, ko gre za mejo med ZDA in Mehiko.

Trump se meji ni posvečal veliko

Trumpove privržence je medtem v dvorani ogreval njegov sin Trump mlajši in dejal, da se demokrati bolj zavzemajo za nezakonite priseljence kot Američane. Prisotne je pozval, naj zavrnejo indoktrinacijo "«učiteljskih zgub«, ki jim prodajajo socializem.

Trump je med govorom demokrate opredeljeval kot levičarje, ki bodo uničili Ameriko, že prej pa je tvitnil, da želijo čez mejo spustiti tihotapce, kriminalce in teroriste. Meji je sicer v govoru namenil skoraj najmanj pozornosti.

Uvodoma je na primer demokrate obtožil, da želijo z bojem proti podnebnim spremembam uničiti ameriško gospodarstvo, predvsem energetski sektor in uničiti potovanje po zraku.

Tako imenovani Zeleni New Deal, o katerem govorijo v kongresu, se mu zdi kot šolski spis, ki bo ZDA stal 100.000 milijard dolarjev, nihče drug po svetu pa menda ne bo sprejemal podobnih ukrepov. »Ameriška podjetja bi potem šla na Kitajsko,« je dejal in zagotovil podpornikom, naj jih ne bo strah, ker tega ne bo dovolil.

Vmes je kar naenkrat začel razlagati, da ima rad nemške ovčarje, ki so sposobni izvohati mamila, ampak sam v Beli hiši noče imeti psa, ker nima časa. Nekateri naj bi mu svetovali naj ima psa, ker bo to politično pozitivno, vendar pa se mu zdi, da bi bilo to sprenevedanje.

Novo geslo: »Dokončaj zid«

Ko je množica začela navijati geslo »postavi zid«, pa jo je spomnil, da ima sedaj novo geslo, ki se glasi: »Dokončaj zid«.

Skandiranje se prilagaja Trumpovi odločitvi, da se zid že gradi, čeprav seveda še vedno zahteva denar za to od kongresa. V kampanjo za drug mandat ne more z enakim geslom, ker ga lahko kdo vpraša, zakaj v štirih letih ni izpolnil predvolilne obljube iz leta 2016.

Kongresni pogajalci v Washingtonu so vmes sporočili, da so dosegli dogovor o financiranju vlade in mejne varnosti, ki naj bi vključeval tudi 1,4 milijarde dolarjev za zid. Trump je 22. decembra lani prekinil financiranje lastne vlade, ker mu demokrati niso odobrili 5,7 milijarde dolarjev.

Po pritisku javnosti je v dvoboju s predsednico predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi popustil in začasno do 15. februarja obnovil financiranje pod pogojem, da se do takrat v kongresu dogovorijo o proračunu in meji. Vendar obvezno s 5,7 milijarde za zid.

Trump je v nagovoru podpornikom povedal, da je slišal za dogovor, ampak noče slišati nič o podrobnostih, dokler ne opravi govora. Poudaril je, da je bilo zaprtje vlade dobro, ker je Amerika zaradi tega videla, kako porazno je stanje na meji.

Republikanci v kongresu si ne želijo novega zaprtja vlade, ker so ugotovili, da jim to škodi bolj kot demokratom in bodo morali Trumpa prepričati, da sprejme dogovor.