Španska manjšinska vlada socialističnega premierja Pedra Sancheza je v petek prekinila pogovore s katalonsko vlado o pogojih, pod katerimi naj bi potekale nadaljnje razprave o rešitvi katalonske problematike. Katalonski nacionalistični stranki ERC in PDeCAT ter katalonski predsednik Quim Torra zahtevajo, da bi bila osrednja tema pogovorov referendum o samoodločbi Katalonije, s čimer tudi pogojujejo svojo podporo Sanchezovi vladi v španskem parlamentu. Za špansko desno politično opozicijo pa so pogovori nesprejemljivi, zato so Sancheza razglasili za »izdajalca domovine« in v nedeljo organizirali javni shod v Madridu z zahtevo po sklicu izrednih volitev.

Težke besede o premierju

V skladu z obljubo, da se bo katalonska problematika reševala z dialogom in ne s konfrontacijo, ki jo je Sanchez dal po izvolitvi na premierski položaj pred osmimi meseci, so s Torro stekla dogovarjanja o sestavi debatnega omizja, na katerem bi sodelovale katalonske in španske politične stranke. Pogajanja o tej temi in o pogojih, pod katerimi naj bi potekalo debatno omizje, so se začela pred dobrim mesecem. Vendar so ERC, PDeCAT in Torra postavili kot ključni pogoj pogovore o samoodločbi, česar pa Sanchez ne more sprejeti, če se hoče obdržati na politični sceni. Španska desnica pogovorom odločno nasprotuje, medtem ko Katalonci pri svojem pogoju vztrajajo in s tem povezujejo tudi nadaljnjo podporo socialistični vladi v španskem parlamentu. Brez njihovih poslanskih glasov vlada namreč pade, Sanchez pa jih nujno potrebuje tudi za sprejem državnega proračuna, o čemer bodo glasovali jutri. Socialisti so zato predlagali, naj »vsaka od sodelujočih političnih strank na debatnem omizju predstavi svoje predloge in politične projekte popolnoma svobodno in brez omejitev z namenom, da se doseže skupni predlog« o prihodnosti Katalonije, kar z drugimi besedami pomeni, da nikjer ne piše, da se ne bi moglo razpravljati o samoodločbi katalonskega naroda. A nacionalistov to ni zadovoljilo.

Dosedanja pogajanja so potekala daleč od oči javnosti vse do prejšnjega torka, ko je sekretar katalonskih socialistov (PSC) Miquel Iceta sporočil, da so dosegli dogovor, po katerem naj bi pogovore na debatnem omizju vodil tako imenovani poročevalec, ne pa pogajalec oziroma posrednik, kot so želeli Katalonci. To pa je vseeno sprožilo veliko razburjenje v vrstah desne opozicije, ki jo sestavljajo Ljudska stranka (PP), Ciudadanos (C's) in skrajno desna VOK. Vodja PP Pablo Casado je Sanchezu očital, da »je največji prestopnik v španski demokratični zgodovini; neodgovoren in nesposoben vladati, nelojalen, velik izdajalec in kompulziven lažnivec«. Proti premierju so se oglasili celo pomembni člani njegove Španske socialistične stranke (PSOE), tako imenovani socialistični baroni s Felipejem Gonzalezom na čelu.

Nacionalisti bi raje konfrontacijo?

Katalonske stranke in Torra pa so se vedli, kot da se njih to ne tiče, in nadaljevali pritisk na Sancheza. ERC je v torek vložila amandmaje na vse postavke vladnega predloga proračuna, v petek je enako storila PDeCAT. To pomeni gladko zavrnitev proračuna, če omenjenih amandmajev ne bodo preklicali v zadnjem hipu pred parlamentarnim glasovanjem. Sanchez se je tako znašel med kladivom in nakovalom katalonskega izsiljevanja in napada španske desnice, zato se je odločil prekiniti pogovore. To pa lahko vodi v sklic izrednih volitev, verjetno aprila ali maja letos, kar bo jasno po jutrišnjem glasovanju o proračunu.

Torra zdaj obžaluje, da je prišlo do prekinitve pogajanj, in je pripravljen s Sachezom nadaljevati pogovore, ob tem pa je ponovil zahtevo, da se črno na belo zapiše, da bo tema debatnega omizja pogajanje o referendumu o samoodločbi, sicer proračun ne bo dobil njihove podpore. Izpolnitev tega pogoja pa bi za Sancheza pomenila politični samomor. Videti je, da ne gre zgolj za politični avtizem nacionalistov, marveč za poskus odstranitve Sancheza iz vrha španske vlade, ker jim bolj kot dialog ustreza konfrontacija.