Po skoraj dveh mesecih premora se na veliki oder vrača liga prvakov v nogometu. V boju za finale, ki ga bo 1. junija gostil stadion Wanda Metropolitano v Madridu, je ostala šestnajsterica klubov, ki s prvimi tekmami osmine finala začenja najvznemirljivejši del tekmovanja na izločanje. Derbi večera bo v Manchestru, kjer bo United gostil Paris Saint Germain brez prvega zvezdnika Neymarja. V večnem mestu se bo Roma pomerila s Portom. Odslej bo na tekmah lige prvakov prisotna tudi videotehnologija za pomoč sodnikom v kočljivih situacijah. Projekt VAR uporabljajo že v štirinajstih evropskih državah, uspešno pa so ga uvedli tudi na lanskem svetovnem prvenstvu v Rusiji, kjer so število sodniških napak zmanjšali na minimum. Po izračunih so sodniki na mundialu dosegli 99,34 odstotka pravilnih odločitev. Sodniki v ligi prvakov bodo videotehnologijo lahko uporabili kot pomoč pri ugotavljanju regularnosti zadetkov, morebitnih prekrškov v kazenskem prostoru ali smiselnosti uporabe rdečega kartona. Če bo sodnik naredil kardinalno napako, ki bo neposredno vplivala na rezultat, ga bodo o zmoti nemudoma obvestili uslužbenci videotehnološkega oddelka.

Manchester United – PSG

Ko so sredi decembra lani izvedli žreb parov osmine finala, je zadnje ure na klopi Manchestra Uniteda odšteval Jose Mourinho. United je tedaj preživljal najslabši prvenstveni start v zgodovini kluba, krizo pa je prekinil Mourinhov naslednik Ole Gunnar Solskjaer. Odkar je Norvežan prevzel položaj prvega trenerja, so rdeči vragi občutno popravili formo in zbrali največ zmag v angleškem prvenstvu (8), dosegli največ zadetkov (23) in jih prejeli najmanj (6). Solskjaer je v slačilnico Uniteda prinesel zmagovalnega duha in sprostil zvezdniške igralce, ki so pod Mourinhom razočarali. Najbolj se je razigral Paul Pogba, ki je potrdil strelsko formo tudi na zadnji tekmi proti Fulhamu, ko je dosegel dva gola.

PSG? V zadnjih letih so bili francoski prvaki vedno med tihimi favoriti tekmovanja, a se jim je vselej zataknilo. PSG bo v Manchestru močno oslabljen, saj sta se poleg Neymarja poškodovala še Edison Cavani in Thomas Meunier. »Zaskrbljen sem, ker pogrešamo ključne igralce. Na tako pomembnih tekmah izločilnih bojev v ligi prvakov vedno potrebuješ najboljše igralce, ki zdržijo pritisk in pomagajo z izkušnjami. Za Neymarja in Cavanija nimamo zamenjave. Ne morem poseči po planu B, ampak je v ospredju plan D,« meni pariški trener Thomas Tuchel.

Verjetni postavi – Manchester United (4-3-3): De Gea, Shaw, Jones, Smalling, Young, Pogba, Matić, Herrera, Martial, Rashford, Lingard. PSG (4-2-3-1): Areola, Kegrer, Silva, Kimpembe, Kurzawa, Marquinhos, Verratti, Mbappe, Draxler, Di Maria, Choupo-Moting.

Roma – Porto

Roma je lani navdušila s senzacionalno izločitvijo Barcelone. »Porto resda ne spada med najboljše evropske klube, a bo zagotovo nevaren,« opozarja adut Rome Lorenzo Pellegrini. Portugalci bodo nastopili brez kaznovanega Jesusa Corone in poškodovanega Moussa Marege. V letošnji sezoni so nanizali sedemnajst zaporednih zmag v vseh tekmovanjih, od izpada iz pokala proti Sportingu pa niso več tako zanesljivi. Nazadnje so v domačem prvenstvu dvakrat remizirali.

Verjetni postavi – Roma (4-3-3): Mirante, Karsdorp, Fazio, Marcano, Kolarov, Cristante, De Rossi, Zaniolo, Florenzi, Džeko, El Shaarawy. Porto (4-3-3): Casillas, Militao, Felipe, Pepe, Telles, Herrera, Pereira, Oliver, Otavio, Tiquinho, Brahimi.