Hokejisti Jesenic in Olimpije se po desetdnevnem reprezentančnem premoru z današnjim slovenskim derbijem v Podmežakli z začetkom ob 19. uri vračajo v tekmovalni ritem alpske lige. Ljubljančani se slab mesec dni pred koncem rednega dela lahko pohvalijo z boljšim izhodiščem, saj so si skorajda že zagotovili vstopnico za neposredno uvrstitev v končnico. Jeseničani po številnih nihanjih in posegih tako v trenerski kot igralski kader še iščejo zmagovito formo, s katero bi vsaj ponovili lanski dosežek z uvrstitvijo v polfinale.

Večna tekmeca bosta nocoj odigrala šesto medsebojno tekmo sezone. Pod večjim pritiskom so Jeseničani, ki Olimpije sploh še niso premagali. Potem ko so tivolski hokejisti ob koncu lanskega poletja dobili obračuna na poletni ligi in v finalu slovenskega pokala, so bili uspešnejši tudi na treh preizkušnjah v sklopu alpske lige. Najvišjo zmago so dosegli ravno v Podmežakli, kjer so ob koncu oktobra slavili s 4:0. »Razlika med ekipama je v samozavesti. Olimpija najde pot do zmage tudi takrat, ko igra povprečno. Njeni igralci imajo močan značaj, saj v kritičnih trenutkih zajamejo sapo in obrnejo tekmo v svojo korist. Mi bomo morali najprej zmagovati v seriji, da bomo skupaj z navijači zares začeli verjeli vase,« je ocenil jeseniški trener Marcel Rodman.

Debitantski nastop v rdečem dresu bo vpisal 36-letni kanadski vratar Matt Climie, ki je nadomestil poškodovanega Clarka Saundersa, za katerega je sezona končana. Climie velja za izbor trenerja Rodmana, ki je pri iskanju novega vratarja kot nekdanji uspešni hokejist in agent uporabil poznanstva v panogi. Po prihodu Climieja se med rezervne igralce selita domača vratarja Urban Avsenik in Žiga Kogovšek. »Z obema sem se pogovoril. Prihod Climieja ne pomeni, da sta izgubila moje zaupanje. Kot trener bi najraje igral le z domačimi igralci, a v tem trenutku ni slovenskega vratarja, ki bi lahko naredil razliko,« je odkrit Rodman. Čeprav je na treningih in tekmah opazil, da moštvo napreduje, Jeseničani ostajajo na devetem mestu. Kmalu bodo prejeli stoti gol v ligi, kar je posledica individualnih napak in premalo usklajene obrambe.

Ljubljančani odhajajo v Podmežaklo v sproščenem vzdušju in z vsemi tremi okrepitvami. Po Luki Vidmarju sta v tivolsko garderobo zavila tudi Mark Čepon in Nik Simšič. »Že po dveh treningih sem opazil, da sta izjemna hokejista, a si bosta morala priboriti mesto v ekipi,« pravi trener Jure Vnuk, ki ima tako dolgo klop, da bi lahko sestavil pet napadov. Ljubljančani bodo igrali brez poškodovanega Luke Zorka in kaznovanega Mihe Zajca, ki se je na reprezentančnem turnirju na Bledu izkazal z dvema goloma proti Belorusiji in postal resen kandidat za udeležbo na aprilskem SP skupine B v Kazahstanu. Olimpijo po gostovanju na Jesenicah v četrtek čaka zahtevnejši preizkus pri Rittnu.