Splitski kriminalisti sumijo, da so se napadalci vnaprej dogovorili, da bodo fizično napadli tri vaterpoliste, ki so okrog poldneva sedeli v enem od lokalov na splitski Rivi in pili kavo.

Razlog za napad je bil, da so pri enem od športnikov opazili simbole beograjskega kluba. Zato so mu skušali odvzeti majico z grbom Crvene zvezde. Pri tem so beograjske vaterpoliste večkrat udarili s pestmi, nogami in palicami, je navedla policijska uprava.

Eden od vaterpolistov, 29-letni vratar Aleksandro Kralj, pri katerem so opazili grb Crvene zvezde, se je pred skupino huliganov poskusil rešiti s skokom v morje. Napadalci so Kralju grozili z nožem tudi, ko je bil v morju, in ga žalili na različne načine. Na koncu je slekel majico z grbom Crvene zvezde, je dodala policija, ki je obleko potem našla pri enem od napadalcev.

Splitski kriminalisti nadaljujejo preiskavo o kaznivem dejanju sovraštva, pri katerem je prišlo do uporabe sile in hladnega orožja ter ropa, so še zapisali v današnjem sporočilu za javnost. Domnevno naj bi bilo napadalcev sedem ali osem.

Želeli so le spiti kavo

Medtem so napadeni vaterpolisti danes na novinarski konferenci v Beogradu večinoma ponovili znane medijske navedbe o napadu ter dejali, da niso nameravali nikogar provocirati.

Kot so dejali, so zamenjali gostinski lokal, ko je natakar v prvem lokalu, v katerem so želeli spiti kavo, opazil simbole beograjskega kluba. V drugem lokalu ni bilo težav pri naročanju kave, a jih je nenadoma s pestmi in jeklenimi palicami napadla skupina zamaskiranih huliganov.

Kralj je dejal, da je »komaj rešil živo glavo«, ter da ga je eden od napadalcev zarezal z nožem po nogi, preden je skočil v morje. Povedal je, da se je poskusil rešiti tudi z besedami, da je Črnogorec, medtem ko so napadalci, a tudi nekateri zbrani ob obali kričali, da je »četnika treba umoriti« in »zaklati«. Med drugim so vanj metali tudi kamne.

Hrvaška policija je prišla približno deset minut po napadu in Kralj se ji je zahvalil za »zelo profesionalno ravnanje«. Kralj je bil lažje poškodovan, njegova klubska kolega pa sta pobegnila. Vsi napadeni pa so izpostavili, da jim sredi belega dne kljub množici na splitski Rivi nihče ni želel priskočiti na pomoč.

Beograjski vaterpolisti so prav tako izpostavili, da so jih medtem po telefonu klicali njihovi kolegi iz hrvaške vaterpolske reprezentance in vprašali, ali potrebujejo kakšno pomoč.

Vodstvo beograjskega kluba je poudarilo, da v Srbiji nikoli ni bilo tovrstnih napadov na hrvaške športnike ter da je sobotni napad v Splitu treba ločiti od spopadov navijaških skupin. Crvena zvezda je pozvala hrvaški državni vrh, naj ustrezno ravna, da ne bi več prihajalo do tovrstnih incidentov.

Srbija je zaradi napada na vaterpoliste poslala Hrvaški protestno diplomatsko noto. Predsednika hrvaške države in vlade Kolinda Grabar-Kitarović in Andrej Plenković sta že obsodila napad na beograjske športnike.

Medtem pa splitska policija išče tudi avtorje grafitov na zidovih ene od splitskih osnovnih šol, na kateri je narisana vrsta nacističnih in ustaških simbolov ter napisi "Ubij Srba", "Smrt policiji", "Smrt Srbiji", "Za dom" in "Sovražim šolo in Srbe".